Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Netjes op je beurt wachten

Voorkruipen mag niet.

Al op zeer jonge leeftijd krijg je te horen dat je op je beurt moet wachten. ‘Eerst de grote mensen en dan de kinderen’.
Voorkruipen, dat mocht je alleen als je bij de optocht tegen de ruggen van grote mannen en vrouwen keek. Als je het vriendelijk vroeg dan mocht je vooraan staan.

Je zou dus verwachten
dat wij een diepgewortelde afkeer hebben tegen voorkruipen. Maar nee, er is nu zelfs iemand die afgestudeerd is op wat ‘voorkruipzorg’ wordt genoemd. In zijn proefschrift stelt dr. Benning dat Nederlanders het accepteren als anderen tegen betaling een snellere medische behandeling krijgen. Zolang de zorg maar plaatsvindt in de avonduren.

Nou, ik ben het daar niet mee eens! Ook in de avonduren moet de zorg toegankelijk blijven voor eenieder. Niks voorkruipzorg omdat je het kunt betalen! Ons hele principe van sociale zekerheid is gebaseerd op saamhorigheid en gelijkheid. En je kan mij niet wijs maken dat er voldoende personeel rondloopt waardoor de capaciteit van de ziekenhuizen kan worden verhoogd door ook zorg in de avonduren te verlenen.

Nee, ik ben bang dat die voorkruipzorg
af gaat van de zorg overdag. En dat kan toch niet de bedoeling zijn!
En hoe moet ik me dat voorstellen: als je een nieuwe heup voor wilt kruipen, kost dat dan € 300 extra? Kun je daar een verzekering voor afsluiten, of moet je bij het loket contant afrekenen?

Gelukkig vind ik medestanders in de politiek. Naast de Socialistische Partij was minister Ab Klink al in 2008 tegen voorkruipzorg, en hij wilde zelfs de wet aanpassen om dit een halt toe te roepen.

Er is veel te verbeteren in de gezondheidszorg, maar voorkruipen: dat nooit!
Toch?!

4 REACTIES

 1. Ik heb zelf een maand geleden nog voorgekropen.
  Ik loop stage op de longafdeling en heb sinds 2 maanden (heel ironisch) opeens een astma ontwikkeld! Toen ik een afspraak wilde maken bij de longarts kreeg ik te horen dat dit ruim 4 weken zou duren! (4 weken! Ik had op dat moment al het idee dat ik elk moment neer kon vallen) Maar na een telefoontje van de hoofdverpleegkundige kon ik binnen 5 werkdagen terecht.
  Eerlijk is het misschien niet. En om eerlijk te zijn had ik dit nooit gedaan als ik van mijn vriend niet op de kop had gekregen dat ik mezelf eens voorop moest stellen. Maar ik had ook geen 4 weken kunnen wachten! Ik denk zelfs dat ik anders een week later op de SEH zou zijn beland…
  Soms is het misschien niet eerlijk, maar wel nodig.

 2. Lees alle reacties
 3. inderdaad dat is markt werking maar er is toch al jaren “voorkruip” zorg. Als het wachten lang duurt in het ene ziekenhuis ga je naar het andere, misschien wel aan de ander kant van Nederland. Dat kan alleen als je dat kan betalen (reis en verblijf familie) of in prive klinieken kan je snel behandeld worden aan je ogen oid als je maar, veelal vooraf, betaald.
  En wat dacht jullie van de dokter (zijn familie lid) of misschien jij zelf. Gaat het dan niet allemaal ietsje sneller in je eigen organisatie? das toch ook voorkruipen.

 4. Ik denk eigenlijk dat dit het summum van marktwerking is, dus dat de kans klein zou moeten zijn dat de overheid hier een stokje voor steek.
  In een solidaire samenleving past dit absoluut niet, maar helaas zakken we langzaam af naar een samenleving waarin het recht van de sterkste geldt.
  (of ben ik nou te pessimistisch/cynisch?)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.