Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Niet doorvertellen hoor! Of wel?

'Wat ik je nu ga vertellen, mag je tegen niemand anders zeggen!'  Niet vaak word je als verpleegkundige echt in vertrouwen genomen.

De cliënten mogen er in de thuiszorg natuurlijk vanuit gaan dat wat zij tegen een verpleegkundige niet zomaar wordt doorverteld. Want hebben wij niet bij onze diplomering de belofte van geheimhouding afgelegd? Ik weet het nog precies: ‘Ik beloof dat ik geheim zal houden hetgeen mij in de uitoefening van mijn beroep als verpleegkundige als geheim is toevertrouwd of wat daarbij als geheim te mijner kennis is gekomen of waarvan ik het vertrouwelijke karakter moet begrijpen.’

Ik woon in een dorp en ook daar verlenen wij als VTT-team zorg. Vaak in terminale situaties, en dan weet meestal het halve dorp ook wel dat het niet goed gaat. Gelukkig weten mijn vrienden wel dat ze daar verder niks over hoeven te vragen want van mij krijgen ze niets te horen.

Wel praat je wel eens met collega’s over een situatie, maar dan geef je meestal ook aan de cliënt door dat je het met een collega gaat bespreken. Vaak gaat het dan om zaken waar je met een vakgenoot van gedachten wilt wisselen om zo de cliënt beter te helpen.

Het wordt wel moeilijker als je een situatie tegenkomt waarin de cliënt – of de familie – geheimhouding van je vraagt, en dat je daar dan ook tegen de collega’s niks over mag zeggen. Ik weet ook wel dat ik als verpleegkundige geen automatisch beroep kan doen op mijn geheimhoudingsplicht, en dat ik zelf ook moet toetsen hoe absoluut die plicht is.

Toch heb ik anderhalf jaar geleden zo’n situatie meegemaakt en tot op de dag van vandaag komt het voorval nog regelmatig terug in mijn gedachten. Ik worstel dan eigenlijk met de vraag: hoe absoluut is nou die geheimhoudingsplicht. Moet ik ten allen tijde geheim houden hetgeen mij in de uitoefening van mijn beroep als verpleegkundige als geheim is toevertrouwd?! Wat vinden jullie?

3 REACTIES

 1. Wanneer je deelgenoot bent van een team binnen 1 organisatie zul je met elkaar de (verpleegkundige) behandeling moeten bespreken. Om goed je werk te kunnen verrichten.
  Ook zul je alles wat in het belang is voor het goed verplegen van de cliënt, moeten rapporteren.
  Maar indien de cliënt je dingen toevertrouwt, die niet binnen dit kader vallen. Zul je dit niet zo maar moeten doorvertellen. Met name wanneer de cliënt je vraagt hier over te zwijgen. Zoals in de casus van Jos het geval is.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoi Jos,
  lijkt me erg lastig die situatie. ik werk als verpleegkundig begeleider in de verslavingszorg wat onderdeel is van de GGZ. bij ons is het niet gebruikelijk om geheimen te houden voor een client. in principe wordt al wat we horen gedeeld met het team. Daar is natuurlijk een reden voor. Het heeft t e maken met de doelgroep. Alsnog hebben we afdelingsoverstijgend de zogenamende vb-ers. hun afspraken ken ik niet.
  Werk jij in een team? zo ja, dan zou je het volgens mij met hen moeten kunnen delen. zij hebben immers ook de gelofte afgelegd. in het andere geval denk ik dat het raadzaam is een jurist met specialisatie gezondheidszorg te raadplegen.
  Succes

 4. Het je houden aan je beroepsgeheim is juridisch gezien zwaarder dan menig zorgverlener denkt. Je moet goed kunnen motiveren, waarom jij vindt dat je je beroepsgeheim moet/ mag doorbreken.
  Want je hebt te maken een veel wet- en regelgeving, die hierbij mee spelen.
  Zo moet je je als zorgverlener, o.a. houden aan de WGBO ( de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst ).
  Ook zelfstandig zorgverleners hebben met het beroepsgeheim te maken. Dit weegt voor hen zelf zwaarder. Zij worden niet beschermd door een organisatie, waar zij in dienstverband bij werken.
  Zij moeten zich daar dan ook extra van bewust zijn.
  In de cursus, die ik geef voor zelfstandig zorgverleners, in Nieuwegein, komt een hele interessante praktijkcasus voor. Die over het dilemma gaat : moet ik dit wel of niet vertellen aan mijn collega´s, zelfstandige zorgverleners.
  Deze casus is beoordeeld door een jurist en een ethicus. Men krijgt na afloop hun verrassende antwoorden te horen over deze casus.
  m.v.g., Annelies Blekman, thuisverpleegkundige

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.