Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Niet iedere Nederlander kan zorg betalen

Vandaag ben ik even heel erg eerlijk: Ik ben Sandra en ik ben een parttime verpleegkundige arme sloeber.

En eigenlijk heb ik niet eens zoveel te klagen. Want van mijn maandsalaris moeten hier en daar gezinnen van 4 of meer personen eten, wonen en op vakantie. Ik ben maar met zijn tweeën. Toch wil ook met twee personen het geld gewoon op. En dan gaat mijn gebit onverwacht over tot een motie van wantrouwen jegens een vulling in mijn kies. Hij wordt eruit gewipt, met gruwelijke stroomstoten kiespijn tot gevolg.

Uiteraard geniet ik in rijk Nederland van een zorgverzekering die mijn portemonee ondersteunt in dergelijke gevallen. Maar ik heb net de huur betaald, een telefoonrekening vereffend en diezelfde zorgverzekering (met tandplus!) afgerekend. Er is geen geld meer voor de tandarts die ik eerst moet voorschieten. Ik loop dus met dubbele kiespijn kniezend niet de tandarts te bellen. Dat kan pas volgende maand.

En ik heb dus nog een luxe positie. Ik heb een salaris. En met ongeveer €1300,- per maand is eigenlijk nog een heleboel mogelijk. Hoe zit dat – vraag ik mij af – met mensen met minder? Want er bestaan mensen die gewoon niet naar de tandarts kunnen. Uiteraard is iedereen zorgtechnisch verzekerd in Nederland. Maar wat als die verzekering wel tandartscontrole dekt, maar niet de herstelwerkzaamheden die dan nodig blijken?

Stel dat je met je €1149,- in de maand en twee hongerige, puberende, veeleisende kinderen wat in de piepzak zit? Je begripvolle huisarts zegt dat je wel wat psychologische ondersteuning kunt gebruiken. Na je maximaal vergoede achtste sessie, weet je waar je aan moet gaan werken. De psycholoog die het je moet gaan leren, kan je echter pas over 4 maanden weer helpen, want dan gaat je nieuwe verzekeringsjaar in. In de tussentijd moet je dringend vereiste hulp zelf betalen. Maar je hebt geen geld, want je zoon groeit alweer uit zijn spijkerbroek en schoenen. Met nog meer zorgen, zit je zonder psycholoog.

Kan dat kunnen in Nederland?

2 REACTIES

  1. Ook ik leg al het kleingeld apart. Ook krijg ik zorgtoeslag. Maar helaas kom ik net niet rond. Waarom? Omdat ik net te gezond ben, dus net te weinig afgekeurd om financiele ondersteuning te krijgen in een vorm van wajong uitkering. Verdien net (nog geen 100 euro) teveel om voor hulp vanuit de gemeente in aanmerking te komen. Ik rook niet, drink niet, ga niet uit eten, niet naar de bios, ga niet stappen. Dus waar moet ik nog meer op bezuinigen? Geen idee. Als ik een grote ingreep bij de tandarts moet hebben zou ik ook niet weten waar ik het van moet betalen. Het is echt niet leuk om veel dingen niet te kunnen omdat je geen geld hebt. Natuurlijk ben ik blij dat ik nog gezond ben zoals ik nu ben, maar soms voelt het als afstraffing voor het feit dat ik beperkt ben. Maar ik heb hier toch ook niet om gevraagd.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoi Sandra,
    Als praktijkondersteuner heb ik vaak te maken met patienten die bijv. niet naar een sportschool kunnen, terwijl dat voor hun diabetes zoveel zou kunnen schelen. Minder insuline spuiten, minder gewicht gerelateerde klachten, etc.. Moet sport dan maar vergoed gaan worden? De premies zouden omhoog schieten en onbetaalbaar worden. In Nederland kennen we de zorgtoeslag voor mensen met lage inkomens. Niet iedereen vraagt dat aan, maar kan wel zo`n 700 euro per jaar bedragen. Sommige patienten kunnen niets betalen, maar roken wel een pakje shag per dag. Reken maar eens uit wat je dan per maand bespaard als je daar mee stopt. Ik heb voor een stel eens berekend dat ze dan 400 euro in de maand over zouden houden. Rot voor je van de tandarts, maar je zou je werkgever om een voorschot op je loon kunnen vragen en voor de toekomst een reservepotje aanleggen voor nood is misschien een tip. Zelf stort ik sinds kort in een potje alle 10 en 20 eurocenten uit mijn portomenee. In 1 week tijd 5,50. Ook budgeteer ik mijn maximale uitgave per week aan eten. Daar wordt je heel creatief van. Zelf heb ik een gezin met 3 puberjongers, die behoorlijk willen bunkeren. Dus ook wij moeten superzuinig doen, maar zorgen wel altijd voor een noodpot.Voor die gezinnen die psychologische ondersteuning nodig hebben schakelen we nog wel eens maatschappelijk werk in. Werkt ook heel goed en wordt vergoed. Er is in Nederland meer mogelijk dan we denken. Ook bestaat er tegenwoordig internetconsulting voor mensen die depressief zijn. Goedkoop en zelfs zeer effectief. Voor internet en computers met schoolkinderen kun je bij de gemeente aankloppen als je het niet zelf kunt betalen. Zo is er heel wat meer mogelijk dan we denken, als we de wegen maar kennen. Ik had laatst een patient die de sportschool niet kan betalen. 40 euro per maand, maar toen vonden we allebei de fit for free sportschool en dat kost maar 9,95 per maand. Hij helemaal blij, want hij wil echt afvallen. Soms komen ik en een patient erachter dat 1x in de week chinees niet zo goedkoop is en zelf nasi maken supergoedkoop is en ook nog gezonder, omdat hij er zelf meer groente in kan doen. Bespaard hem 40 euro in de maand, zodat er wel geld overblijft om te sporten. Blijft dat er helaas altijd mensen blijven die het echt moeilijk hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.