Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Niet reanimeren

Een cliënt van Conny wordt ondanks haar niet-reanimeer penning tóch gereanimeerd. Ze vindt het een lastige kwestie.

Onlangs las ik het bericht dat een 88-jarige vrouw de woorden ‘niet reanimeren’ op haar borst heeft laten tatoeëren. Dat zette me aan het denken. Reanimeren is een gevoelig onderwerp. Niet zozeer het reanimeren zelf maar juist de beslissing er toe. Ik heb een cliënt gehad die ondanks haar niet-reanimeer penning toch gereanimeerd werd. Het gebeurde toen ze nog thuis woonde. Dit tot haar groot verdriet, want ze had er gehoorverlies aan overgehouden. En ook aan de rechterkant van haar lichaam was er sprake van krachtsverlies. Haar leven was niet meer van kwaliteit, vond ze.

 

Geen penning

Het is heel lastig de wens wel of niet reanimeren op de juiste manier als beleid te hanteren. In onze instelling ligt alles keurig vast in het dossier. Ondanks dat is het geen garantie. Zo was er eens een uitstapje met een aantal cliënten. Tijdens het uitje werd een cliënt niet lekker en er werd direct een arts gebeld. Mw. werd ter plekke door de arts ingestuurd en toen de ambulance kwam kreeg ze een hartstilstand. Er werd meteen gereanimeerd door het ambulancepersoneel, dat is eenmaal de procedure. De verzorging die erbij was wist uiteraard niet wie wel en wie niet deze wens had. Men draagt ook geen penning, is ook niet handig bij mensen met pg-problematiek. Achteraf bleek dat deze mw. een ntbr-beleid had afgesproken. Gelukkig voor haar heeft de reanimatie geen effect gehad.

 

Moeilijke beslissing

De ervaring leert bij deze twee gevallen dat het ondanks vastleggen of een penning bij je hebben, niet altijd een zekerheid is. In onze vakgroep verpleging/verzorging, wordt op dit moment gekeken wat wij kunnen ondernemen om het in betere banen te leiden.

Ik hoop dat ik persoonlijk nooit een beslissing hoef te nemen om iemand wel of niet te reanimeren. Het voelt niet goed als er een twijfel is, je beslist wel over een zeer indringende kwestie.

 

Vind jij het beleid over ‘niet reanimeren’ wel eens onduidelijk in de instelling? Laat je reactie hieronder achter!

 

Stem hier op onze nieuwe poll: wat vind jij ervan dat een 88-jarige ‘niet reanimeren’ op haar borst heeft laten tatoeëren?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.