Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jantine: ‘Verpleegkundige worden is mijn droom’

Nursing verwelkomt een nieuwe blogger: hbo-v student Jantine Post. Met haar 17 jaar stapt ze enthousiast de opleiding tot verpleegkundige in. Dit is haar eerste blog.
1.jpg

Hoi allemaal, mijn naam is Jantine en ik ben de jongste helft van een tweeling. Als vervolgopleiding na mijn havo ben ik verpleegkunde gaan studeren. En zo is het gekomen dat ik in september als 17-jarige (van 1.60) aan de opleiding verpleegkunde ben begonnen op hbo-niveau. Mijn grootste droom is dan ook om verpleegkundige te worden. En de school waar ik alle kennis daarvoor hoop te verzamelen is Viaa in Zwolle.

Waarom ik verpleegkunde heb gekozen? Dat is een goeie vraag. Ik denk dat ik dan moet beginnen bij het feit dat mijn tweelingbroer ook de opleiding verpleegkunde doet. Stiekem heeft hij mij nieuwsgierig gemaakt naar het vak verpleegkunde. Vroeger speelden we samen al ziekenhuisje, waarbij we poppen inzetten als ‘onze patiënten’. Ondanks dat mijn tweelingbroer en ik erg van elkaar verschillen, heeft ‘het voor anderen zorgen’ ons dus altijd al beziggehouden. 

Viaa Hogeschool heeft beste hbo-v
Jantine heeft geluk. De Viaa Hogeschool in Zwolle waar ze haar opleiding doet, heeft volgens de Keuzegids hbo de beste hbo-v van het land. Wat is de slechtste hbo-v?

Ook ben ik geïnteresseerd in andere mensen. In hoe zij dingen ervaren en hoe zij ergens over denken. Het is dan ook belangrijk dat je als verpleegkundige niet alleen naar de buitenkant van een patiënt kijkt, maar ook zijn hele situatie meeneemt. Het is voor een verpleegkundige dus niet alleen van belang dat ze de theorie weet over ziektes et cetera, maar dat ze zich ook kan inleven in patiënten, waardoor de patiënt zich begrepen voelt.

Wat ik ook mooi vind aan verpleegkunde is dat de taken zo verschillend zijn. Zo hoeft een verpleegkundige niet alleen injecties te geven, maar mag ze ook een bang kind dat ze die injectie moet geven, geruststellen. Doordat een verpleegkundige begint bij de basisvaardigheden van zorg, zoals het verzorgen van een cliënt op bed, heeft ze kennis van de kleinste dingen. Dat bij elkaar zorgt ervoor dat de verpleegkundige veelzijdige kennis heeft, waardoor ze haar functie goed kan uitoefenen! 

Ook Quinten Manuel blogte drie jaar voor Nursing over zijn ervaringen tijdens zijn studie verpleegkunde. Toen hij nog op de mavo zat en een beroepstest deed, kon hij niet geloven dat verpleegkunde geschikt voor hem was. Lees hier >>>

Tot slot: je kunt als verpleegkundige op veel verschillende plekken met zorg bezig zijn; van het ziekenhuis tot aan thuis; niet alleen met volwassenen, maar ook met kinderen. Maar er zijn nog zoveel meer doelgroepen in de zorg, zoals psychiatrische patiënten en mensen met een handicap. Daarvoor zijn er veel verschillende soorten verpleegkundigen nodig, en ik vind het leuk dat je van de ene naar de andere doelgroep zou kunnen overstappen. Doen veel verpleegkundigen dat? Dat weet ik niet, maar het lijkt mij handig om dat achter de hand te hebben. Ook binnen een ziekenhuis zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden, denk ik dan toch. En de zorg verandert continu, dus het wordt nooit saai. Mooier kan toch niet?!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.