Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe trend: projectverpleegkundige

De zorg staat voor enorme uitdagingen. Cliëntgerichte zorg, eigen regie, indiceren, ‘ontzorgen’, zelfsturing, classificeren… Het mag duidelijk zijn, dat gaat niet vanzelf. Steeds vaker worden senior verpleegkundigen projectmatig ingezet om de benodigde veranderingen te realiseren. Werken op projectbasis lijkt een nieuwe trend. Maar hoe bepaal je of het iets voor jou is? Met onderstaande inzichten en tips!

1. Hoezo trend?
Waar tot voor kort zorgorganisaties adviseurs inhuurden voor organisatieontwikkeling, zijn het nu vaak verpleegkundigen die projecten op zich nemen. Niet zo vreemd. Als senior verpleegkundige weet je precies wat er op de werkvloer gebeurt. Doordat je collega’s kunt coachen, verlopen implementaties efficiënter. Niet alleen door de korte lijntjes. Maar vooral omdat je zélf ook gaat werken met dat nieuwe systeem of die werkwijze.

2. Hot topics
Er moet zóveel veranderen, projecten genoeg! Vaak rol je zo van het ene in het andere project. De ene keer geef je een boost aan het ‘nieuwe’ indiceren. De andere keer ontwikkel je casussen, Q&A’s en workshops gesprekstechnieken om je collega’s te ondersteunen. Ook de implementatie van een geautomatiseerd classificatiesysteem zoals Omaha System wordt een project van formaat. Kortom: genoeg te doen.

3. Voordelen
Projectmatig werken geeft veel voldoening. Soms werk je gewoon mee in een team. Soms sta je er buiten. Als projectverpleegkundige blus je geen brandjes, maar werk je gestructureerd aan een duidelijk doel binnen een bepaald budget. Je kunt écht het verschil maken als het gaat om kwaliteit van zorg. Omdat je in verschillende settingen en organisaties werkt, ontwikkel je jezelf al snel als expert.

4. Juiste type?
Enthousiasme en passie voor je vak zijn heel belangrijk. Maar je moet ook kritisch durven zijn. Denk je vaak: dat kan beter? Voel je de drive om continu dingen te verbeteren? Houd je van afwisseling? Grote kans dat je dan blij wordt van projectmatig werken. Uiteraard moet je wel tegen een stootje kunnen. Niet iedereen staat te springen, als jij binnenkomt met nieuwe ideeën. Maar als het dan gelukt is… onbetaalbaar.

5. Bagage
Enthousiasme en gedrevenheid zijn heel goed. Maar daarmee ben je er nog niet. Het vermogen om te plannen, organiseren, coördineren, monitoren en motiveren heb je echt nodig. Je moet echt gedrag kunnen beïnvloeden. Projectmatig werken vraagt vaak om innovatiekracht.

6. Project vinden
Kijk eens naar de mogelijkheden binnen je eigen organisatie. Wellicht ‘roept’ er iets om een projectmatige aanpak? Stap dan met een concreet plan naar je manager. Zorg wel dat je up-to-date bent over de laatste ontwikkelingen. Je kunt ook via een bureau zoals GrowWork projectmatig werken en je kennis en competenties ontwikkelen. Zij werken landelijk, kennen heel veel organisaties en daarmee potentiële projecten.

Tip: loop mee!
Wil je weten of projectmatig werken bij je past? Loop eens een dag mee met een collega of kijk eens op de site van GrowWork voor de mogelijkheden.

Kijk voor meer informtaie op www.growwork.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.