Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onaangekondigde theevisite

De inspectie moet aan de bak, nu de minister heeft beloofd dat er vaker onverwachts een bezoekje wordt gebracht bij verpleeghuizen.

Laatst, net als heel veel andere mensen, gekeken naar de uitzending van Zembla over de stand van zaken in de verpleeghuiszorg.

Een schokkende reportage, daar waren de kijkers het wel over eens. De discussie spitste zich daarna toe op de taken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ze zouden vaker onverwachts moeten controleren, vonden veel mensen. Want als ze hun bezoek altijd aankondigen, kan een verpleeghuis zich voorbereiden door extra personeel in te zetten om zo mooi weer te kunnen spelen. De inspecteurs worden op die manier steeds weer om de tuin geleid.

 

Ongelooflijk eigenlijk dat er zo’n reportage nodig is om minister Klink van Volksgezondheid zo ver te krijgen dat hij besluit tot vaker onaangekondigd inspectiebezoek. Terwijl iedereen natuurlijk kan bedenken dat het op die manier werkt. Voor zover ik weet doet de Arbeidsinspectie het al jaren op dezelfde manier: af en toe een serie invallen doen bij tuinbouwers bijvoorbeeld, op zoek naar illegale arbeidskrachten.

 

Ik denk dat onaangekondigd op de thee komen een veel duidelijker beeld zal geven van de stand van zaken in de verpleeghuiszorg. Want niemand weet het nu precies. Ook Zembla niet trouwens, want die mocht nergens filmen, en moest zich uiteindelijk behelpen met een paar verhalen over één verpleeghuis. En een paar onfrisse incidenten in één verpleeghuis zeggen weinig over het niveau van zorgverlening in al die andere huizen.

 

Maar zorgwekkend was het wel. Dat wordt dus heel veel kopjes thee drinken voor het legertje inspecteurs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.