Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onder invloed van alcohol

Hoe ga je om met een verpleegkundige die tijdens haar werk een glaasje wijn drinkt?  
Onder invloed van alcohol

Sinds de markt voor de thuiszorg ‘open’ is, zijn er meer spelers op de markt dan alleen de vroegere kruisverenigingen. Nu hebben de meeste cliënten daar weinig weet van. Het gebeurt regelmatig dat wij in onze avonddienst te horen krijgen dat iemand op ‘de thuiszorg’ zit te wachten. Net uit het ziekenhuis ontslagen en dringend verlegen om wondzorg. Het telefoontje komt dan bij het VTT-team. Wij weten van niks, kennen de cliënt ook helemaal niet, maar we gaan dan wel de zorg verlenen. Vaak blijkt dan achteraf dat de zorg door een andere organisatie had moeten worden gegeven. Maar dan is er daar iets mis gegaan of is men de cliënt gewoon vergeten… Voor de klanten is thuiszorg gewoon thuiszorg. En in Den Bosch en omstreken is dat vaak gelijk aan Vivent.

Pijnpompje
Veel van de concullega’s leveren goed werk, maar er zijn ook verpleegkundigen waar ik zo mijn vraagtekens bij heb.

Enkele maanden geleden moest ik bij een hoogbejaarde man in een serviceflat (met een huurprijs van – denk ik – tweemaal mijn maandsalaris) een pijnpompje opstarten. Het was kwart voor twaalf toen ik binnenkwam en ik trof er de huisarts aan. Die zat in de huiskamer samen met de privé-verpleegkundige aan een glaasje rode wijn. Ik heb met de huisarts een en ander doorgesproken en de cliënt aangesloten aan de pomp. Er was niet goed contact meer met de man te krijgen. De huisarts vertrok na ongeveer vijf minuten en ik wilde de nachtverpleegkundige de werking van de pomp en de bolusknop goed uitleggen.

Beroepsmatig juist?
“Wil je het rustig uitleggen? Want ik heb al twee wijntjes op…”, waarschuwde ze. Ik stond perplex en wist even niet wat te zeggen. Ik heb er ruim de tijd voor genomen. Maar toen ik in de auto terug naar huis reed, heb ik me afgevraagd of ik beroepsmatig wel juist had gehandeld. Had ik de cliënt (die alleen voor de pijnbestrijding bij Vivent thuishoorde) wel achter mogen laten bij een verpleegkundige van een andere thuiszorgorganisatie – eentje die naar eigen zeggen onder invloed van alcohol was?

Ik ben er nu nog niet uit. Wat vinden jullie?

 

1 REACTIE

  1. Op zoek naar overmatig alcoholgebruik en ouderen kwam ik dit schrijven tegen Dit is dan wel gedateerd geschreven maar niet gedateerd van onderwerp.
    Nee , drinken tijdens of vlak voor je werk is een no go. Ik zou het gemeld hebben dat deze verpleegkundige gedronken heeft bij haar werkgever en zou de HA er ook op aan spreken . Kan echt niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.