Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Onderzoek naar Cito-toets voor herregistratie nodig’

Volgens verpleegkundige Marijke Buitenhuis, zorgcoördinator bij De Stichtse Hof te Laren, zijn de vragen en situatieschetsen in de Cito-toets voor herregistratie BIG onduidelijk, de antwoorden waaruit gekozen moest worden op z'n minst discutabel en soms pertinent onwaar. Er moet een onderzoek komen.
'Onderzoek naar Cito-toets voor herregistratie nodig'

‘Goede verpleegkundige zorgverlening houdt o.a. in dat de verpleegkundige advies geeft aan een jongeman met een lage dwarslaesie die op redelijk hoog niveau aan rolstoelbasketbal doet wat hij moet doen wanneer hij zaterdag een wedstrijd heeft en de rolstoel kapot is.’

Zie hier het niveau van veel vragen van de Cito-toets voor verpleegkundigen treffend in beeld gebracht. Dinsdag 5 november verliet ik, een in toch zeer in verschillende takken van de gezondheidszorg door de wol geverfde verpleegkundige die zich uitgebreid op de toets had voorbereid, in totale verbijstering de Utrechtse Jaarbeurshal. Ik had de Cito-toets gemaakt die mij aan herregistratie voor het BIG-register moest helpen.

Maar de vragen en situatieschetsen waren onduidelijk, de antwoorden waaruit gekozen moest worden waren op z’n minst discutabel en soms pertinent onwaar. Bovendien was er geen mogelijkheid om inhoudelijk te reageren op vragen, en er was geen evaluatieformulier.

‘Toets is oneerlijk en onduidelijk’

Marijke is niet de enige verpleegkundige die de toets bekritiseert. Eerder startte verpleegkundige in de verslavingszorg Esther Askar uit Almere al een petitie om aandacht te vragen voor de ‘onduidelijke en oneerlijke’ toetsingsprocedure rond de herregistratie in het BIG-register.

Tot overmaat van ramp: werkzaam in de psychogeriatrie kon ik niet uit de voeten met veel vragen die daarover gesteld werden. Je kunt niet zonder de omstandigheden te kennen een juist antwoord geven op de vraag of je een licht dementerende meneer die steeds van de dagbehandeling wegloopt, terugroept en afleidt door te vragen of hij koffie wil zetten of hem in de hal tot rust laat komen en afspreekt hem over een kwartier weer te komen ophalen. Dit geldt ook voor de manier waarop met klachten omgegaan moet worden. Dit verschilt per instelling en kan dus niet met maar één goed antwoord afgedaan worden.

Voor mij persoonlijk kan de consequentie zijn dat ik, op grond van het niet halen van de Cito-toets en de urennorm de afgelopen 5 jaar, met ingang van 1 januari het beroep van  zorgcoördinator niet meer mag uitoefenen, terwijl ik op die datum meer kennis en ervaring heb dan toen ik aan de job begon. Kwaliteitsbewaking is een heel goede zaak, maar de manier waarop deze nu plaatsvindt met daarbij stevige consequenties voor een aantal beroepsbeoefenaren is volstrekt ontoereikend. Alleen al het feit dat de beroepsvereniging niet is betrokken in dit proces, spreekt voor zich.

Het lijkt er op dat er maar twee instanties baat hebben bij de herregistratie: de Cito-organisatie en de aanbieders van herscholingen.  Ik zou dan ook een dringend beroep willen doen aan alle belangenbehartigers van verpleegkundigen, de vakbonden en de staatssecretaris om onderzoek te doen naar zowel de inhoud- als de effectiviteit van- en de manier waarop is gekomen tot de keuze voor, de Cito-toets.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als oncologie verpleegkundige op een dagbehandeling haalde ik als o-uren contracter net mijn uren niet. Ik ga 12 februari mijn toets maken en ben mij al weken aan het voorbereiden. Niveau 4 onder de knie, van voor naar achteren, bijbehorende toetsvragen, pluis het internet helemaal leeg op allerlei informatie wat mij ter ore komt. Toch voel ik mij onzeker over wat mij te wachten staat. Waarom biedt het CITO geen gerichte leerstof aan zodat je weet wat je leren moet. Ik ga 12 februari naar Utrecht met veel verworven kennis maar ook met de onzekerheid dat ik vanwege de bizarre en onduidelijk vraagstelling van
    de toets hier zo maar voor zou kunnen zakken.

  3. Ik heb dezelfde dag van de laatste toetsafname een klacht bij Cito en VWS gedaan. Van beide nog niets vernomen, nu gaat mijn werkgever nog een klacht indienen., hoop dat ik mijn werk hierdoor kan blijven doen binnen de functie waarvoor ik ben aangenomen SPV binnen een crisisdienst

  4. Als docent en verpleegkundige heb ik ooit de proeftoets gedaan en omdat me toen al opviel dat de toets aan alle kanten rammelde heb ik gekozen om een cursus te doen in plaats van mijn geld hier aan te besteden en dan wellicht alsnog een cursus te moeten doen. Ik begrijp uit jullie verhaal ook nog eens dat je geen bezwaar aan kan tekenenen en dat lijkt mij op z’n minst een vreemde gang van zaken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.