Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoeksliteratuur

(Noortje worstelt met onderzoeksliteratuur…)
Onderzoeksliteratuur

Voor mijn opleiding tot kinderverpleegkundige ben ik op zoek naar een evidence based onderzoek. Ik struin het internet over en kom dit opmerkelijke bericht tegen.

Wanneer een baby te weinig vitamine D krijgt tijdens de zwangerschap, kan hij een te zachte schedel krijgen. Als dit lang aanhoudt, kan dit leiden tot diabetes type 1 en broze botten als volwassene. In Japan is er onderzoek gedaan naar de zachte schedel van pasgeborenen. Er werden1120 pasgeborenen in het Kyoto University Hospital van vijf tot zeven dagen oud onderzocht en 22 procent had een te zachte schedel. De helft van deze kinderen had vitaminentekort en sommigen een te snel werkende bijnier, wat typerend is voor vitamine D -tekort.

De Japanse onderzoekers raden dan ook aan om vitamine D te geven aan borstvoedingskindjes. Maar dat vitamine D goed is bij borstvoeding is al een oud gegeven. Althans, de kinderen bij ons op de afdeling krijgen vitamine K en D volgens protocol. Omdat de borstvoeding die zij krijgen te weinig van dit goedje bevat.

Toch blijft het een opmerkelijk onderzoek, omdat de resultaten per seizoen wisselden. Zwangere vrouwen maken in de zomer (het lichaam maakt vitamine D aan bij de blootstelling van zonlicht) meer vitamine D aan dan in de winter.

Ondanks het college ‘kritisch literatuur lezen’ blijft het een moeilijk artikel. Er staat nauwelijks in hoeveel uitval er was of bijv. hoe lang het onderzoek gelopen heeft. Kritisch kijken naar onderzoeksgegevens in de literatuur is niet zo makkelijk. Ik ga nog maar verder op zoek…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.