Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ongeschoolde krachten in de thuiszorg

Wie als uitzendkracht zonder verpleegkundige opleiding werkt in de thuiszorg zou huishoudelijk werk moeten doen.

Met de verborgen camera maakte Eenvandaag een reportage over een ongeschoolde uitzendkracht, die – zonder enige controle op een diploma – via het studentenuitzendbureau wordt gestuurd naar cliënten waar ze onder meer medicijnen moet geven en wondzorg moet verlenen. Geen huishoudelijk werk dus.

Een bericht op nursing.nl van dezelfde strekking zorgde voor een flink aantal reacties. Ik heb de reportage teruggezien, en ik heb me kwaad gemaakt over de manier waarop de reportage is gemaakt.

Natuurlijk is het niet goed als ongeschoolde krachten handelingen uitvoeren waartoe ze niet opgeleid zijn. Het lijkt erop dat de controle bij dit uitzendbureau ver te zoeken is.

En toch… Als Eenvandaag het nodig vindt om aan te tonen dat ongeschoolde krachten gevaarlijke dingen doen in de thuiszorg, waarom laten ze de cliënten dan zelf gevaar lopen? De undercoverjournalist geeft zelf aan geen flauw idee te hebben wat ze doet, maar vervolgens doet ze maar iets, en wordt de kwetsbare oudere daarna aan zijn of haar lot overgelaten. Het gestuntel met het rolletje verband is duidelijk voor het effect in scène gezet door de journalist, die zelf aangeeft ‘dertig plus te zijn’ en dus logisch kan nadenken.

Een goedkope vorm van journalistiek, en zeker niet conform de code voor de journalistiek gemaakt.  Twee aandachtspunten daarin zijn: ‘zomaar incidenten uitlokken om nieuws te creëren mag niet’ en ‘de journalist mag zich niet als iemand anders voordoen om achter bepaalde informatie te komen’. Ik hoor het weerwoord al: de informatie is van groot maatschappelijk belang, dus dan zou het mogen.

Maar laten we eerlijk zijn. We weten toch al lang dat er misstanden zijn in de zorg? Regelmatig zijn er publicaties die verhalen over misstanden, zowel nationaal als regionaal. En is het iets van de laatste jaren? Nou nee. In een ziekenhuis waar ik eind jaren ’80, begin jaren ’90 werkte, werkten medisch studenten al verpleeghulp in het weekend zonder adequate controle en begeleiding. Medicatie door de PEG sonde geven via de aansluiting waarmee het ballonnetje wordt opgeblazen?! En dat was niet het enige incident.

Er zit wel een goede kant aan de zaak: er komen Kamervragen en de Inspectie gaat – weer eens?! – grondiger controleren. Als dit de enige manier is waarop er echt wat gedaan wordt aan die misstanden, dan heiligt het doel de middelen. Anders vind ik het een op sensatiebeluste vorm van slechte journalistiek, die onnodig angst inboezemt bij al die cliënten in de thuiszorg, die wel verantwoorde zorg krijgen!

5 REACTIES

  1. Hallo mate , ik apreciated uw schrijven hier , geef je goede informatie met veel schrijven! Deze blog is veel verhelderend !rnMijn naam is Sookie , uit New York , en ik zal een fan van deze webpagina , mijn persoonlijke gegevens die u misschien niet wilt leren kennen , maar ik zal je vertellen ze hoe dan ook ben ik erg vond van voetbal maar ook vissen, en ik heb ook veel Shakira te luisteren op mijn RoadTrips , ik ben single nu zo jongens kijk uit voor me …. just kidding :)! Ik heb eens geprobeerd online dating het werkte niet heel goed ….rnIk schreef deze reactie veroorzaken zoals ik al zei dat ik echt genieten van uw pagina heb ik ook een forum hebben net als u, maar de mijne is veel verschillende van deze , is het over het spelen van poker zonder een storting te maken ….:)rnIk zal ook moeten verontschuldigen voor mijn schriftelijke instructies het was de enige manier waarop ik vond om te communiceren met je ….rnAfscheid van u allen , Goodbye

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het met Jos eens dat undercover journalistiek met risico voor cliënten niet mag worden ingezet om misstanden in de zorg aan de kaak te stellen. Als ZZP’er in de palliatief terminale zorg kom ik in de thuiszorg ook schrijnende situaties tegen. Het inzetten van onbevoegde “zorgverleners” via bemiddelingsbureaus, maar ook van onbekwame verpleegkundigen en verzorgenden bij terminale cliënten komt regelmatig voor.
    Ik herinner me een cliënt, een alleenstaande vrouw van 90+ zonder familie of andere naasten, die ik op haar kamer in een verzorgingshuis volledig uitgedroogd aantrof. Via een bemiddelingsbureau was ik voor drie nachtdiensten ingeschakeld. Mevrouw was te zwak om zelf te drinken en slikken deed haar pijn. Zij had drie dagen nauwelijks vocht binnengekregen omdat “versterven een milde dood” zou zijn, zo stelde de overdracht van een collega in het dossier. Er was géén diagnose van een ongeneeslijke aandoening. Slikproblemen werden, zo vermoedde ik na mondinspectie, veroorzaakt door een pijnlijke infectie in de mond. Door uitdroging, uitputting en koorts maakte zij ’s nachts delirante episodes door. In overleg met de huisarts is de infectie behandeld en kreeg mevrouw tijdelijk vocht via een subcutaan infuus. Na een paar dagen kon mevrouw met hulp weer drinken en had zij geen last meer van delier. Zij is een half jaar later aan hartfalen overleden. Ik heb het bemiddelingsbureau, het verzorgingshuis en mijn collega’s aangesproken op deze falende zorg en hen een bijscholing palliatieve zorg aangeboden. Helaas geen reactie – ik werk niet meer via dát bureau.
    Helaas ken ik nog veel andere voorbeelden van ontoereikende zorg voor palliatieve cliënten. Actie van politiek en inspectie is dringend gewenst, maar ook beroepsvereniging V&VN mag best van zich laten horen!

  4. Als uitzendkracht heb jezelf ook verantwoordelijkheid om je grenzen aan te geven. Zo had ik ooit een keer dat iemand al bezig was met medicatie uit te zetten voor een hele afdeling. Tabletten uit de drukstrips. Of ik het even wilde afmaken en wilde aftekenen. Daarop heb ik aangegeven dat ik dat niet wilde omdat ik niet kon zien wat zij had uitgezet en daar wilde ik de verantwoordelijkheid niet voor dragen. Dat vond ze belachelijk, zo deden ze dat altijd met vaste collega’s en invalkrachten. Toen ze doorhad dat ik het echt niet wilde doen gaf ze mij de keuze: of ik maakte het af of ik kon ophoepelen.Toen heb ik de jas maar aangetrokken en ben weggegaan. Dat ik dit durfde had meer te maken dat ik geen groentje was in het werkveld. Heb dit ook gemeld bij het uitzendbureau, zij vonden dat ik groot gelijk had. Maar ja als je niet veel ervaring hebt, het baantje (geld) nodig hebt, dan kan ik me voorstellen dat je het wel doet. En als er dan iets gebeurd………….tja jouw handtekening staat eronder. Iedereen heeft zo zijn eigen verantwoordelijkheid, maar of je daardoor zulke misstanden zoals in de documantaire kunt voorkomen…………………

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.