Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ongezonde nachtdienst

‘Nachtdienst is slecht voor je hart’, zo kopte Nursing onlangs.
Naast meer kans op borstkanker is het nu dus ook nog eens slecht voor je hart. Ik neem het meteen voor waar aan.
Ongezonde nachtdienst

 

Want dat nachtdienst ongezond is blijkt wel uit de talloze lichamelijke klachten van mij en mijn collega’s. Dikke vingers en enkels van ophopend vocht, rommelende darmen, zin om te snaaien en moeite met rekenen. Zelf heb ik een lichte vorm van ´nachtdienstdementie´ en is het me niet vreemd om duizend keer na te denken over de datum. Kwaaltjes waar we allemaal mee te maken hebben.

Nachtdienst kan niet anders dan ongezond zijn, je lichaam maakt omdat het donker is melatonine aan, een natuurlijk proces dat de slaap bevordert. Je wilt slapen want het is donker, maar in plaats van je warme bedje zit je op een donkere afdeling wakker te blijven.

Toch ben ik een zuster die ook van de nachten kan genieten. Nachtdienst heeft net dát speciale dat geen andere dienst heeft: de sfeer, de rust van de nacht (over het algemeen slapende kindjes en ouders), de moeheid en het toch ook de hectiek van acute opnames in het verschiet.
De Telegraaf adviseert om een dutje te doen van 15-45 minuten, dat zou voldoende zijn om wat alerter te blijven. Helaas hebben wij daar geen mogelijkheid toe. En een lekkere bank om even in weg te zakken is er net zo min. Om over faciliteiten als kunstmatig daglicht maar te zwijgen. Of een lekker vers soepje uit de keuken voor in de nacht, vergeet ´t maar!

Persoonlijk vind ik dat het in het pakket moet komen van de Arbo: kunstmatig daglicht verplicht op de werkvloer. Een verplicht rooster van één keer per maand in de nacht en niet iedere week. Zou een stuk gezonder zijn.

Wat vind jij, zou de werkgever verplicht moeten worden tot deze faciliteiten ter de bevordering van de gezondheid van werknemer? En moet een werknemer nachtdienst kunnen weigeren vanwege gezondheidsklachten?

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hallo, Ik zit gemiddeld 6 tot 8 nachten per maand in de nachtdienst, ik vind ze heerlijk, je eigen werkschema en tempo en het sfeertje wat over de afdeling hangt als je je rondes loopt, ik weet wel dat het niet erg gezond is maarja we blijven een 24uurs “bedrijf” en de nachterlijk toeslagen zijn ook niet mis, slapen is er voor ons nooit bij dit is dan ook niet toegestaan in het ziekenhuis (behalven de dienstdoende artsass.) Het eenigste wat mij zorgen baad is dat je snel aankomt na nachtdiensten, ik zoek een gepast dieet wat je wel en niet kunt eten tijdens je dienst, natuurlijk kenne we allemaal de komkommer en de kool wat extra vocht afdrijft maar daarvan gaan je darmen niet beter werken! Mocht iemand iets weten, let me know!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.