Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Onlinemania

Verpleegkundigen zijn dol op het internet. We hyven, facebooken en googelen wat af. De groepshyve voor verpleegkundigen en verzorgenden bestaat vijf jaar en heeft bijna 35.000 leden.

De pagina wordt dagelijks geüpdate met nieuwtjes, blogs, fotootjes en filmpjes. Erg leuk en leerzaam om af en toe wat te krabbelen. Het wordt anders als hierdoor professionele grenzen vervagen. Want wat nou als je (ex)patiënten gaat toevoegen als ‘vriend?’ Een aantal verpleegkundigen vindt dat dit moet kunnen, zo blijkt uit de onlangs gehouden poll op onze website. Bijvoorbeeld als de zorgrelatie is beëindigd of omdat je met een patiënt een speciale band hebt.

Hoewel verpleegkundigen sociale netwerksites voornamelijk gebruiken om kennis uit te wisselen of krachten te bundelen, zijn er ook valkuilen. Alles wat je op internet zet, is immers openbaar. Als je je patiënt toevoegt als vriend heeft dat al snel gevolgen voor de behandelrelatie. Voor je het weet schend je je beroepsgeheim, en die blijft altijd van kracht, ook als de behandelrelatie is beëindigd. Volgens Karin Weerts, woordvoerder van NU’91, is het niet nodig om regels over het gebruik van sociale netwerksites in de beroepscode V&V op te nemen. ‘Ik denk dat verpleegkundigen zelf prima in staat zijn om in te schatten wanneer zij hun grenzen overgaan.’ Daar twijfelen wij ook niet aan. Maar de tijden zijn veranderd; Internet is verweven met het totale sociale én werkende leven en dus zijn de privacyregels ook veranderd. Als die er al zijn, online.

Online privacy is een ethische discussie geworden die ons allemaal aan gaat. Wat mag wel, wat niet? De mogelijkheden van internet zijn eindeloos en de gevolgen zijn, zeker op de lange termijn, totaal onbekend. Maar het blijft leuk en handig. In de journalistiek is het gebruik van internet zelfs een belangrijk onderdeel van het werk. Dat kan ook voor de verpleegkunde gelden, voor het delen van kennis en uitwisselen van ervaringen. Maar waarom moeten wij verpleegkundigen dan weer extra alert zijn? Simpel, we zijn en blijven professionals met een beroepsgeheim en hiermee samenhangende verantwoordelijkheden. Dus moeten we voorzichtig zijn in online discussies die over werk gaan, patiënten en/of collega’s. En onze eigen grenzen trekken.

1 REACTIE

  1. Ik vind persoonlijk dat een ex-patiënt op hyves/msn/twitter en noem maar op eigenlijk niet kan. Natuurlijk komt het voor dat je goed met een patiënt opschieten kan terwijl die in het ziekenhuis ligt. Dat er van beide kanten een klik is. Toch vind ik persoonlijk dat je dan de patiënt niet kan toevoegen op hyves ect. Hierdoor wordt uiteindelijk werk en prive niet gescheiden gehouden. Tevens vind ik het ook belangrijk dat de patiënt niet eens de mogelijkheid moet kunnen krijgen jou of je collega op internet op te kunnen zoeken. Ik ben ook niet een voorstander van de achternaam op je naambordje, puur uit zelfbescherming.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.