Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onnodig medicijngebruik

Conny vraagt zich af waarom er onderzoek wordt gedaan naar iets dat verzorgenden al lang weten.

Er is onderzoek gedaan naar het medicijngebruik van mensen op hoge leeftijd. Uit dat onderzoek blijkt dat onze ouderen vaak medicijnen slikken die ze al lang niet meer zouden moeten nemen. De reden hiervoor is dat de kwaal niet meer bestaat of het medicijn zijn werking mist.

 

Jaarlijkse controle

Ouderen in een woonzorgcentrum hebben vaak hun eigen huisarts. Deze is dus eindverantwoordelijk voor het medicijngebruik. In het onderzoek kwam naar voren dat een jaarlijkse controle gewenst is. Daarnaast levert het een flinke besparing op, zo is gebleken. Want alles wat geen meerwaarde heeft en dus gestopt kan worden, is winst. Zowel voor de portemonnee als voor het lichaam van de toch al afnemende weerstand van de oudere mens.

 

Al lang bekend

Het is eigenlijk raar dat er eerst een onderzoek moet komen om te bewijzen wat voor vele zorgverleners al lang bekend was. Het is veel voorkomend onderwerp dat in een mdo of een zorgleefplanbespreking vaak wordt benoemd. Het gaat dan vooral om medicijnen die veel ouderen voorgeschreven krijgen. Ik denk dan vooral aan pijnstillers en slaapmedicatie. Deze worden vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat ze onder de zelfzorgmiddelen vallen.

 

Richtlijn

Het is daarom heel goed dat het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) een richtlijn wil opstellen om eenmaal per jaar het medicatiegebruik bij de oudere patiënt tegen het licht te houden. Maar dat de huisartsen worden beloond voor die moeite, gaat mij te ver. Want volgens mij hoort het gewoon bij de huisarts zijn of haar taak!

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.