Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Opleiding palliatieve verpleegkunde

‘Een mens is nooit uitgeleerd’! Dagelijks leer ik in de thuiszorg bij, en daar is niks mis mee.

Vanaf de eerste dag dat je naar school gaat (in mijn geval nog de kleuterschool…) staat het studeren, het leren voorop, tot de dag dat je de laatste vakopleiding hebt genoten. Dat was voor mij al weer enkele jaren terug, en ik krijg weer de kriebels om een studie te gaan doen. Voldoende aanbod, maar hoe ga ik dat inpassen in mijn werk?

De e-mail waarin een collega ons attent maakte op een specialistische vervolgopleiding palliatieve verpleegkunde, kwam dan ook als geroepen. Een cursus waarin ik mijn kennis over palliatieve zorg kan verdiepen. Een opleiding, waar ook mijn werkgever baat bij kan hebben. Een eerste mailtje naar mijn leidinggevende was al snel gestuurd. Maar, om in de zorg een vervolgopleiding te kunnen volgen, daar komt meer voor kijken….

De reactie: ‘Alhoewel een zeer begrijpelijke wens kan ik hiervoor helaas geen studiefaciliteiten beschikbaar stellen.’ Teleurstellend?! Jawel, zeker omdat het geen onwil is, maar ‘er is geen budget beschikbaar’. Mijn organisatie kent een uitgebreid opleidingsplan, met allerlei cursussen die intern worden gegeven. Maar, er is kennelijk geen geld beschikbaar voor ‘cursussen buiten de deur’.

Nu vind ik dat je als verpleegkundige ook best zelf mag investeren in je deskundigheid, ook als dat geld kost. Ik heb dat in het verleden gedaan, en ik zal dat waarschijnlijk ook met deze cursus gaan doen. Alhoewel…. Ik sprak afgelopen weekend mijn oudere broer, die lesgeeft op een Regionaal Opleidings Centrum in het westen van het land. Hij kreeg van zijn baas een seminar aangeboden over competentiegericht leren en examineren. ‘Lijkt me wel een zinvolle dag voor jou. De conferentie heeft wel een stevig prijskaartje, maar het budget moet op, anders moet ik het terugbetalen.’ Het prijskaartje?! Tweeduizend euro, en voor datzelfde bedrag kan ik de door mij beoogde cursus tweemaal volgen!

Vroeger werd er in de CAO een bedrag van 3% van het budget gereserveerd voor opleidingen. In de huidige CAO valt de regeling studiefaciliteiten onder de ondernemingsovereenkomst. Die overeenkomst is er bij mijn werkgever nog niet… Hoe is dat bij jullie geregeld?!

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Jos bij buurtzorg kun je wel een heel stuk zelf je faciliteiten regelen voor opleidingen buiten de deur.
    scholing is 1% via buurtzorg zelf en 2% mag je zelf invullen voor opleidingen studiedagen etc. dit is 2% van je jaarsalaris ongeveer, en bij buurtzorg valt overal over te praten.
    Misschien overstappen naar een betere werkgever, ik denk dat je in het team van den Bosch welkom bent.

  3. Men wil niet investeren in opleidingen maar verwacht wel dat de verpleegkundigen en verzorgenden dat zelf doen. Waar ligt de grens? Van ons, toch al niet zo heftige salaris, zelf moeten investeren in een opleiding vind ik echt te veel gevraagd. Geef mensen die gemotiveerd zijn een budget dat ze zelf kunnen besteden in overleg met leidinggevende. Atrsen krijgen toch ook jaarlijks een budget voor bijscholing, waarom moeten wij het dan weer zelf bekostigen? Voor mij is de maat vol met dat liefdewerk en het op je gevoel spelen. Op onze afdeling is wel een begrotingsaanvraag maar dan wordt je dus wel weer een jaar aan het “lijntje” gehouden voor je weet waar je aan toe bent.Moet toegeven dat dit niet motiverend werkt.

  4. Al jaren wil ik de opleiding voor incontinetie verpleegkundige volgen. Maar ook daar is geen budget voor, dankzij alle fusies, bezuinigingen en reorganisaties. Het is dus bij meer thuiszorgorganisaties slecht geregeld.
    Ik ga wel kijken hoe het met die ondernemingsovereenkomst zit, want daar heb ik nog nooit over gehoord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.