Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Oranje Boven?!

Auto's met oranje vlaggetjes, verpleeghuisafdelingen met Hup-Holland-Hup-spandoeken in de gangen, huizen in oranje zeil verpakt, heel Nederland is in de ban van het WK voetbal.

Ziekenhuizen openen de poliklinieken cardiologie om patiënten met hartproblemen toch naar het voetbal te laten kijken. Waar kun je beter last van je hart krijgen dan in het ziekenhuis?!
Theatervoorstellingen worden verplaatst, winkels gaan eerder dicht, bijna heel Nederland zit aan de buis gekluisterd voor de halve finale afgelopen dinsdag.

Geen kabinetsformaties die voorpaginanieuws zijn, watersnood die delen van Roemenië bedreigt. Geen duidelijkheid of de PGB-gelden nu wel of niet bevroren blijven. Nee, het is voetbal dat de klok slaat!

Natuurlijk heb ik dinsdagavond ook gekeken. In een café in een naburig dorp samen met de leden van het theaterkoor van mijn vrouw hebben we Nederland voor de derde keer in 36 jaar zich zien kwalificeren voor de finale van de strijd om het wereldkampioenschap. Ja, ik was ook blij. Zeker ook toen gisteravond bleek dat Duitsland niet de tegenstander wordt, maar Spanje.

En toch, mijn euforie, gevoed door de elf van van Marwijk, werd gedempt tijdens mijn dienst woensdagochtend. Inderdaad, de meeste cliënten hadden weinig van het voetballen meegekregen. Een cliënt zei het heel treffend: ‘Ik heb wel iets anders aan mijn hoofd!’ Voetbal wordt plots erg onbelangrijk als je vlak voor een belangrijke operatie staat, die je verdere leven gaat bepalen… Of als je partner langzaam wegzakt in een coma.

Ook al worden ‘we’ zondag wereldkampioen (en dat hoop ik van harte), dan nog zal op maandag blijken dat het leven gewoon doorgaat, dat er nog steeds ander nieuws is dat veel belangrijker is dan het resultaat van een wedstrijd in Zuid-Afrika…. Oranje Boven?! Jawel, maar dan wel in de juiste proporties.

5 REACTIES

 1. euforie is wel het juiste woord ja. en dat voetbal erg onbelangrijk wordt als je andere dingen aan het hoofd hebt. Als het sterven dichtbij komt bijvoorbeeld.Sterven is God ontmoeten die ons gemaakt heeft en van kleins af aan heeft verzorgd en veel goede dingen gegeven heeft.Wij geven Hem daarvoor niet de eer en de liefde die Hij waard is.Dat moet wel vergeven zijn en veranderen voor we sterven. Hoe dat kan is te lezen in Zijn Woord, de Bijbel. Zouden we ons daar met zijn allen niet beter druk om kunnen maken, dat kan ook de patienten pas echt blijvend troost geven.

 2. Lees alle reacties
 3. @jos: goed stukje, helemaal mee eens.
  De wereld lijkt op zijn kop te staan. Vind dat er wel erg veel geld aan besteed wordt en dat met een economische crisis.
  Een documentaire gezien hoe de armere bevolking in Zuid Afrika de dupe hiervan is. Het geld voor Aids remmers en andere noodzakelijke medicatie werd nu ‘eenmalig’ besteed aan de WK. Helaas blijft dit onderbelicht…

 4. Bij mij op de afdeling vond iedereen het juist een welkome afleiding van het ziekzijn. Op één na stond de wedstrijd op alle kamers aan.
  En dan te bedenken dat we alleen vrouwen verplegen… gaat weer zo’n heilig huisje.
  Verder sluit ik me aan bij Annemiek, dat er genoeg slecht nieuws is in de wereld.
  Al vind ik wel dat het bevriezen van het PGB minder aandacht krijgt dan het verdient…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.