Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Oudere verpleegkundigen

Er zijn mensen die hun werk met gemak doen. En er zijn mensen die niet begrijpen dat er mensen zijn die hun werk met gemak doen.  Sommigen snakken naar uitdaging en verandering, waar anderen schietgebedjes doen voor voorspelbaarheid en stilte.

En al deze mensen zitten in de verpleging. En al deze verpleegkundigen worden ouder. En al die oudere plegen in alle kleuren en voorkeuren, die moeten mee in de denderende trein die gezondheidszorg heet. Zij rijden via station ‘efficiency’ om uiteindelijk te belanden op eindbestemming ‘frustratie-en-vermoeidheid’.

Voor een jonge (ahum) pleeg als ik is de zorg al niet meer bij te benen soms. Maar wat dacht je van de jonge plegen van vroeger? Zij die inmiddels alles weten en iedereen kennen, maar moeten werken met oudere spieren, botten en batterijen. Die voelen zich net zo moe als ik soms, plus dertig.

Mijn verpleegkundige baan  is volgens mij niet geschikt voor verpleegkundigen boven de [zelf invullen] jaar. Ja, iedereen mag zelf bepalen waar zijn of haar keerpunt ligt, maar al dat denken, sjouwen en steeds opnieuw wielen uitvinden, wordt op een bepaald punt te zwaar.

En ik heb stoere zestigplus-collega’s die met gemak hun werk nog doen. Ik oordeel ook niet voor een ander. Maar ik voel wel mee met mijn ouderwordende collega’s. Zij die financieel door moeten, maar lichamelijk of geestelijk niet meer zo goed kunnen.

Ik stel voor om al die collega’s een senior-plusfunctie te geven. Al die verpleegkundigen die jaren fanatiek en toegewijd werkten een baan aanbieden met gelijk salaris, maar zonder veel druk en tillen. Laat hen bijvoorbeeld samenwerken met een jongere collega. Zij zijn vraagbaak en continuïteit, terwijl de jongeren van hen leren en voor hun lopen. Of creëer een afdeling waar de druk lager ligt en geef mensen die dat willen, daar een plekje.

Mijn baas knikt. Allemaal goed en wel, zegt zij, maar je persoonlijke beperkingen zijn je eigen zorg. Mijn baas vindt dat collega’s weten dat in verplegen geen toekomst ligt. Rond je veertigste moet je daarom, volgens haar, bedenken wat je wilt. Dan kies je ander werk, zoals je ook een toekomstproof-huis aanschaft zonder drempels en trappen. Of je doet het niet en moet dan acuut verhuizen als je je werk niet meer volhoudt op je vijf- of zestigste.

Ik maak mij over het algemeen geen zorgen over ouder worden. Zij die ouder worden krijgen rimpels, zij die geen rimpels krijgen worden niet ouder. Da’s ook geen goed teken. Laat mij dus lekker rimpelen en laat zwaartekracht en boterosie maar (voorzichtig!) losbarsten. Ik hoop echter dat ik voor mijn toekomst ander werk verzin. Want wat nu als ik ook wel zie dat ik het allemaal niet meer zo goed kan. Wat als ik zie dat anderen het ook zien. Wat als ik mijn salaris gewoon nodig heb en ondertussen patiënten of collega’s niet meer optimaal kan helpen.

Waar laat men de fantastische verpleegkundigen van nu in de toekomst?

9 REACTIES

 1. Nou Ellen, Ik ben de baas van deze afdeling en volgens mij lees je niet zo goed wat er staat.
  Ik schrijf dat als ik al die “oudere” verpleegkundigen andere werkzaamheden zou moeten laten verrichten dan de verpleegkundige werkzaamheden dat dit geen haalbare kaart is op de afdeling. Ik zou niemand meer op de werkvloer over houden.
  Tevens ben ik het helemaal met je eens dat zij ontzettend veel kennis hebben en de jongere verpleegkundigen veel kunnen leren. Ik schrijf ook niet dat het niet zo is!
  De zorg is vergeleken met 10 jaar geleden echt wel veranderd. Er wordt nu veel meer van een verpleegkundige gevraagd dan 10 jaar geleden. Ik hoor van de verpleegkundigen op mijn afdeling dat deze veranderingen het werk erg zwaar maken. Is niet mijn invulling, maar komt vanuit mijn team.
  En trouwens……..ik heb zelfs een medewerker van 69! met een 0-uren contract op mijn afdeling werken en die gaat echt als een speer. Dus eerst goed LEZEN voordat je oordeelt.
  Nog even dit………..ik ben een hele goede baas. De beste die ze in jaren hebben gehad [volgens de medewerkers].

 2. Lees alle reacties
 3. Niet ouder dan 40 betekent voor veel bazen: die zijn me te duur!!!! Leeftijdsfasebewust personeelsbeleid moety erop gericht zijn om de ervaring, kennis en kunde zoveel mogelijk binnen te houden. OK, en dan kun je lichamelijk niet voldoende mee, so what?! Ik herinner me uit mijn leerlingentijd nog een heel goede, vriendelijke verpleegkundige van 60+ die na een mkislukte knie-operatie met een beugel moest lopen. Was als eerste op de afdeling, ging als laatste naar huis, en was meer dan veel andere – jongere – collega’s gespitst op het overbrengen van haar kennis en het begeleiden van leerlingen!

 4. Als je werkt fysiek te zwaar wordt, kun je 1 van de ouderen vragen ergocoach te worden, want dan werk je niet geheel volgens de praktijkregels (arboregels); zelf ben ik ook 50+, ik kan lang doorwerken, maar weiger om te gaan haasten; TE volle routes weiger ik dus (wijkverpleging); bij ons hebben veel oudere verpleegkundigen een aandachtsveld (Specialisatie), zodat je het werk aan het bed afwisselt met huisbezoeken en training geven. Ik heb het nog prima naar mijn zin (24/u per week)… Ik denk dat de jonge (soms alleenstaande)collega’s met (kleine) kinderen het werk zwaarder vinden dan ik 🙂

 5. Toen ik leerling was, werkte er bij ons een “oude” verpleegkundige. Toen ik haar leerde kennen was ze een jaar of 50, maar oogde veel ouder. Ze had emfyseem, maagklachten, rugklachten. Maar ze was er altijd. En ik heb van niemand zóveel geleerd als van haar. En niet in de laatste plaats de omgang met patienten en familie. En de kleine dingen die je voor iemand kunt doen.
  Verpleegtechnische dingen kun je van iedereen leren, maar die andere dingen, die het vak zo mooi maken, die kun je ook alleen maar van een goed voorbeeld leren.
  Dus laat die “goede voorbeelden” vooral hun werk doen, desnoods met een klein stapje langzamer.

 6. Waar je ze laat? Mooi op de afdelingen. Zoals je zegt, jongeren kunnen heel wat leren van de ouderen. Als ik zelf terug kijk heb ik niet alleen de technische dingen van de ouderen geleerd, maar vooral ook het omgaan met de patienten.
  Te gek dat je iemand af zou moeten schrijven op z’n veertigste. Net zoals de patientenbevolking vergrijsd, vergrijsd ook de verpleging. Daar mag best rekening mee gehouden worden; wat meer tilhulpmiddelen bijvoorbeeld.
  Ouderen afschrijven is het domste wat een organisatie kan doen! Hup de kennis en ervaring de deur uit.

 7. Nou Sandra,die baas van jou moet nog heel veel leren dus en is eigenlijk niet eens een goede baas.Ik ben 67 werk nog en ik geef je de verzekering, dat de jongeren nog wel wat van mij kunnen leren.De oudere verpleegkundigen hebben een heleboel kijk op het werk, kunnen heel goed plannen en hebben overzicht over het algemeen.Geen wonder dat veel bedrijven- en niet alleen de ziekenhuizen- verteld kregen, dat ze er goed aan doen om de ouderen met alle kennis en kunde binnen boord te houden.
  Tegelijk vind ik dat jouw baas, na jaren van de capaciteiten van de ouderen te hebben geprofiteerd, wel degelijk een stuk verantwoording heeft voor de oudere verpleegkundige als ze niet meer zouden kunnen. En de baas die dát niet ziet verdient die plek eens.

 8. De verpleegkundigen van toen zijn met een heel ander beeld voor ogen de zorg in gegaan. Nu is de zorg echt zo veranderd dat er van alles van je verwacht wordt. Tevens schiet de zorg voor de patiënten er soms danig bij in door alle neven zaken die erbij zijn gekomen.
  Op mijn afdeling [50 FTE] is het merendeel de “oudere” verpleegkundige. Ik moet er niet aan denken om hen andere werkzaamheden te laten verrichten want dat is niet haalbaar. De meeste oudere verpleegkundigen zijn minder gaan werken en zij doen hun best, maar je ziet dat het vak van verpleegkundige eigenlijk heel zwaar voor ze is. En nu mogen ze tot hun 67ste werken. Tja, goed idee.

 9. Wat een geweldige redenering van de baas: op je veertigste gewoon beslissen om een andere baan te zoeken. Alsof er op ieder moment voor iedereen een geschikte baan beschikbaar is, nog nooit zelf problemen gehad met het vinden van een baan zeker? Maar snel met beide beentjes op de grond en realistisch blijven zou ik zeggen. Geweldig helpend zo’n positieve houding.Duh!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.