Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenmishandeling

'Mijn vrouw is niet meer zo vast ter been, ze stoot zich regelmatig', zei de aardige oudere man. 'Onze boerderij heeft nog antieke plavuizen in de woonkamer en die liggen niet allemaal gelijk.'

Hiermee begon een collega uit de wijk enkele maanden geleden een verhaal over een situatie bij een cliënt thuis. Ze vertelde over de mooie, maar wat vervallen boerderij in het buitengebied. De weilanden waren verpacht, het al 60 jaar getrouwde echtpaar woonde nog op zichzelf, met ondersteuning van de huishoudelijke hulp en de verzorgende die tweemaal per week de vrouw kwam douchen.

Twee kinderen woonden aan de andere kant van het land en kwamen maar een paar keer per jaar langs. ‘Mevrouw is al wel dementerend. Ze begrijpt niet alles meer en trekt zich steeds meer terug. Ik krijg eigenlijk niet echt contact meer met haar’. Wat wel opviel bij de zorg waren de blauwe plekken die mevrouw op haar bovenarmen had, en op haar rechterheup. Ook viel mevrouw af. Vragen aan haar over het ontstaan van de blauwe plekken en haar eetlust werden door de man beantwoord.

Mijn collega wist eigenlijk niet wat ze met de situatie aan moest.
Al pratend met haar kwam bij mij het vermoeden naar boven dat er wellicht iets meer aan de hand kon zijn. Een ouder echtpaar, die decennia lang elkaars steun en toeverlaat zijn geweest.

En nu valt de steun van de een weg, waardoor de ander er ‘alleen’ voor staat. ‘Staan draagkracht en draaglast nog wel in verhouding bij deze man?’ was mijn vraag.

Mijn collega vroeg zich af wat ik daarmee bedoelde. ‘Kunnen die blauwe plekken een andere oorzaak hebben dan de hobbels van de vloer?’ was mijn antwoord. En toen bleef het even stil. Ik zag mijn collega denken: ‘die aardige man, mishandelt die zijn vrouw?!’

Twee weken later sprak ik haar weer. ‘Je had gelijk met je vermoeden.’ Toevallig was de dochter van het echtpaar op een dag, vlak nadat de man uit onmacht zijn vrouw had geslagen, thuis langsgekomen. Zij trof haar moeder huilend aan en zij kreeg het verhaal er met veel moeite uit. Ook haar vader was in tranen.

De onmacht die de man voelde als zijn vrouw zich anders gedroeg dan hij gewend was, werd hem soms teveel. Hij was al tientallen jaren gewend om de problemen zelf op te lossen. Alleen, toegeven dat het hem niet meer lukte, dat was hem nog niet gelukt….

Gelukkig heeft dit echtpaar hulp gekregen. Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarin je ouderenmishandeling vermoedde? Wat heb je er toen mee gedaan?

1 REACTIE

 1. Ja, in de thuiszorg.
  Een echtpaar waarvan de vrouw rolstoelgebonden was wegens parkinson. Zij wilden zoveel mogelijk samen zijn en zo min mogelijk gebruik maken van dagopvang. Privacy stond hier hoog in het vaandel. Veel contact met de kinderen hadden ze niet.
  Wij kwamen mevrouw 3x per week verzorgen en moesten dan eerst koffie drinken en gezellig kletsen: d.w.z. meneer kletste aan één stuk door en mevrouw keek ernaar en zat erbij.
  Pas als wij met haar alleen waren kwamen de gesprekken met haar. Meneer was héél vriendelijk, maar zo nu en dan zat hij aan z’n tax. Omdat ik en ook mijn collega’s toch weleens twijfelden of hier niet het risico bestond op mishandeling heb ik hem gevraagd of hij het goed vond dat de praktijkondersteuner van de huisarts zo nu en dan langs mocht komen om te kijken hoe het ging. Dit was voor mijzelf belangrijk, omdat ik op dit punt de zorg als belastend ervoer en hierin iemand nodig had met wie ik dit kon delen. Ook om te kijken naar mogelijk oplossingen, respijtzorg bv.
  Dit heb ik opengelegd bij het echtpaar en zij vonden het goed, terwijl ze met de huisarts zelf helemaal niets hadden!
  Uiteindelijk is mevrouw toch elders opgenomen, omdat het thuis niet meer ging: de langdurige en zware zorg werd te zwaar voor hem en daarnaast was de relatie verre van gelijkwaardig geworden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.