Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenmishandeling

Conny denkt dat verzorgenden een grote rol spelen bij het stoppen van ouderenmishandeling.

 

Mishandeling gebeurt op verschillende manieren. Het is een moeilijk onderwerp, want wanneer is iets mishandeling? Feit is dat er bewust en onbewust veel dingen niet goed gaan. Het zijn meestal kwetsbare groepen die ermee te maken kunnen krijgen. Mishandeling gebeurt als iemand pijn, verwonding of schade toebrengt aan een ander die daar onder lijdt. Lichamelijke mishandeling is meestal zichtbaar. Geestelijk mishandeling is aan de buitenkant niet te herkennen. Vooral het laatste is iets wat een enorme impact heeft op een mensenleven.

 

Steeds erger

Ouderenmishandeling komt helaas veel voor, meer dan de statistieken laten zien. Slechts een topje van de ijsberg komt in de openbaarheid. Het is vreselijk te noemen dat het kennelijk iets is wat niet te stoppen valt. Sterker nog, het komt steeds vaker voor. Wat de oorzaak ook moge zijn, het mag nooit als excuus gebruikt worden.

 

Meer ons best doen

Mijn ervaring is niet anders dan vele onder ons: het vindt plaats. Wat kunnen wij als professionals doen om het te voorkomen? Volgens mij moeten wij meer ons best doen om het bespreekbaar te maken. Ook moeten wij bij ons zelf te raden gaan, hoe onze eigen bejegening is. Ook naar elkaar toe als collega’s. Want pesten, wat regelmatig plaatsvindt, is een evenzo een vorm van mishandeling.

 

Verwoestend effect

Ik hoop dat er meer aandacht wordt besteed aan dit onderwerp. Volgens mij is dit de enige manier om iedereen ervan bewust te maken wat voor verwoestend effect het heeft. Als dat lukt, zal er meer oplettendheid gaan ontstaan. Misschien dat mishandeling dan zal gaan stoppen.

 

Wat is jouw ervaring met ouderenmishandeling? Laat je reactie hieronder achter!

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.