Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oververhit door griep

De Mexicaanse griep sluipt naderbij. Ieder moment verwachten ze ook bij ons – in Friesland of all places – de angstaanjagende griep.

Hij ontstond naast zwijnen door vogels en gaat nu van mens op mens. H1N1 is een milde griep, waardoor af en toe gezonde mensen op de intensive care belanden. Nog nooit ben ik bang geweest voor een griepje, maar nu…

Volgens een collega hebben we allang H1N1 op de afdeling gehad. Patiënten met een pneumonie en koorts… wat is eigenlijk het verschil tussen ‘een pneumonie’ en een Mexicaanse griep? Want op één werkdag hebben we twee opnames. De één heeft een longontsteking, de ander gaat in quarantaine. Voor de zekerheid tot nu toe, maar toch.

Waaraan herken ik een Zwijnegriep? En hoe ontloop ik hem? Hoe zorg ik dat ik koortsvrij blijf, terwijl het enge beest op de loer ligt. Want wij verpleegkundigen gaan niet níet waar griep gaat. Neehee, ik moet de griep van de spoedeisende hulp halen en meenemen naar mijn afdeling. Ik moet hem verwelkomen en dan insluiten. Ik moet als enige naar binnen, daar waar anderen hard wegrennen.

Eén voordeel is: ik heb mondkapjes en tamiflu bij de hand. Mij kan niks overkomen. Toch? Maar wie gaat nou doelbewust een ziekte tegemoet? Eén waar internationaal nieuws dagelijks over bericht? Daar ga ik. Op goed geluk een kamer vol H1N1’s binnen. De komende weken ontwijk ik vrienden, familie en dochter. Je weet maar nooit, straks kom ík in het Nursing-nieuws, als de verpleegkundige die Friesland besmette.

1 REACTIE

  1. Bij ons in het ziekenhuis is gekozen om alle (verdachte) mex. griepgevallen op de afdeling longziekten onder te brengen, waar ik dus werk. Wij hebben dus al enkele gevallen gehad. Ik vind het met name vervelend voor de betrokken patiënten die direct in isolatie gaan en alleen maar mensen met mondkapjes en handschoenen aan aan hun bed krijgen en soms voor niets. Daarnaast zijn die verkleedpartijen erg tijdrovend werken.
    Maar angst voor het virus heb ik niet. Zonder dit griepvirus worden we ook bloot gesteld aan TBC, MRSA en al die andere beestjes die luchtweginfecties veroorzaken. Ik denk er maar niet over na, anders kan ik dit mooie vak niet uitoefenen. Handhygiëne heb ik hoog staan, altijd, met of zonder mex. griep, je weet maar nooit wat je oploopt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.