Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Patiëntenparticipatie, past dat?

Alweer een poosje hoort bij onze reuma ook een daghospitaal. Daar stromen mensen binnen voor een aantal uren infuus, een stroomstoot door het hart of een lumbaalpunctie. Het daghospitaal brengt een totaal andere dynamiek met zich mee. Dat maakt het verpleegkundigen best lastig soms.
Patiëntenparticipatie

Zo komen er steeds meer patiënten die wijzen waar het infuus moet. Jij hebt natuurlijk je opleiding gevolgd om optimaal te kunnen bepalen welke infuusvloeistof op welke plek het beste werkt. Maar jouw patiënt heeft inmiddels ook al drie jaar iedere zes weken een naald in zijn vaten gevoeld. Wie is in dat geval de expert?

Mag een vader of vriendin uren blijven, als een patiënt nerveus is voor het prikken van een infuusnaald en zich altijd akelig voelt tijdens het inlopen van zijn reumaremmer? Mijn afdeling hanteert de regel dat we ‘bezoek’ vriendelijk doch dringend verwijzen naar andere ruimtes. Omdat we continu de kamer in en uit moeten lopen met een dynamap. Die kan niet langs al die voeten en stoelen. Ook vrezen mijn collega’s dat al het vrolijk gekwetter hen af zal leiden van dubbelcheck of veranderen van infuusstanden. En zijn 8 mensen per zaal niet een beetje druk voor sommige patiënten?

Een volgende patiënt komt chagrijnig binnen. Voor hij een hand geeft, waarschuwt hij mij: ‘Jij gaat mij niet prikken, wijfie. Dat kan je wel vergeten. En ik wil een stoel bij het raam.’ Ik kan een aantal dingen doen. Ik kan geruststellend proberen de patiënt te manipuleren tot ik mag prikken. Ik kan onmiddellijk een bekendere collega voor hem zoeken. Ik kan meneer zijn houding ter sprake brengen, met alle gevolgen die het heeft voor onze samenwerking. Maar wat is juist? Mag je niet gewoon een dagje sikkeneurig en kieskeurig zijn, als je naar het ziekenhuis moet?

Een aantal patiënten stellen een stilte-coupé voor. Zij zitten absoluut niet te wachten op de ziektehistorie van zaalgenoten of flauwe grappen van familie. Andere patiënten brengen taart mee, omdat zij hun infuusgenoten eindelijk weer zien, na 6 weken. Die maken er iets gezelligs van. Het gaat ten koste van de rust, maar zij vergeten bijna dat ze in het ziekenhuis zijn.

Zal ik mijn patiëntenzaal verbouwen? Stiltestoelen links, stamtafel rechts? Of kamer 9 ‘rustruimte’ en kamer 10 ‘café’. Dat patiënten bij binnenkomst hun sfeer kunnen kiezen. Is dat geen out-of-the-box patiëntenparticipatie? Of hebben we dan straks 12 mensen op kamer 9 en 2 op 10? Want dan komt weer de veiligheid in het geding?

Ik ben heel benieuwd hoe andere daghospitalen dit aanpakken. Is er op jouw afdeling voldoende ruimte voor de wensen van je patiënt? En vraag jij daar wel genoeg naar?

7 REACTIES

 1. Waarom de mensen niet laten kiezen uit de mogelijkheden? Dat geeft tevreden patienten. Er blijft keuze tot alle plekjes zijn bezet. Wie het eerst komt, kan het plekje bij het raam kiezen. Wat maakt dat de verpleegkundige nu uit. Bas vind dit maar gek. Nou, ik als patient niet!
  Bij de groenteboer wil ik ook de mooiste bloemkool. Dat kan ook tot er maar eentje over is. Als de groenteboer die niet wil geven en bewust een mindere geeft, kom ik niet meer terug. Helaas kan je niet wegblijven uit een ziekenhuis als je behandelingen nodig hebt!

 2. Lees alle reacties
 3. Leuk dilemma..
  Ik lees nog antwoord op de vraag.Hoe wordt dit elders opgelost(of niet)?
  Sommige mensen reserveren een vaste tafel in het restaurant..
  Mijn eerste reactie zou gebaseerd zijn op aansluiting bij de belevingswereld van cliënten en dat ad hoc zien te passen binnen de gegeven faciliteiten, met alle voor- en nadelen.Verpleegkundige en cliënt zullen het er toch mee moeten zien te doen.
  Goede brochure met informatie zodat mensen weten wat hen te wachten staat,wel en niet verwacht wordt/mogelijk is kan een hoop discussie besparen

 4. Ik zou opteren voor een online-reserveringssysteem: patient kan zelf kiezen op welke plaats hij/zij wil vertoeven. Kunnen met elkaar afspraken maken om bij elkaar te kruipen. En misschie kunnen vpk ook met elkaar afspreken of je op de stille kant of de rumoerige kant wil werken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.