Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Personeelstekort; waar heb ik dat meer gehoord


'Niet alleen de spoedeisende hulpen in Nederland kampen met ernstige personeelstekorten.' Volgens ABVAKABO FNV heeft de zorg over de gehele linie te maken met een tekort aan medewerkers in gespecialiseerde functies. 'De zorgkwaliteit is volgens de vakbond in gevaar als nu niet wordt geïnvesteerd in personeel.' Een duidelijk signaal wordt door de vakbond, maar ook door de diverse belangenorganisaties afgegeven.

Nou, niet alleen medewerkers in gespecialiseerde functies komen we tekort! In de thuiszorg is het niet veel anders. Er zijn voldoende vacatures om duizenden mensen aan een baan te helpen, maar vindt ze maar eens: gekwalificeerde vakmensen.
En toch bekruipt mij het gevoel dat we deze geluiden al eerder hebben gehoord. Met dezelfde snelheid waarmee in de jaren 80 de pasgediplomeerde verpleegkundigen in de ziekenhuizen ontslag kregen aangezegd, was er enkele jaren later weer de roep om extra handen aan het bed, want we komen personeel te kort. Die golfbeweging schijnt maar niet te stoppen.

Toegegeven, er komt nu nog het extra probleem van de vergrijzing bij kijken. De gemiddelde leeftijd van de werker in de thuiszorg stijgt. Er zijn nauwelijks fulltime vacatures te vinden in de thuiszorg zodat de jonge schoolverlater  op zoek gaat naar een opleiding in sectoren die wel een volledige baan aanbieden! En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Door de marktwerking en de bezuinigingen die telkens weer de zorg treffen, is er geen enkele ruimte meer voor HRM, zoals personeelsbeleid tegenwoordig heet. ‘Er moet gewerkt worden, productie worden gedraaid, en investeren in opleiding of deskundigheidsbevordering, daar is geen budget voor….’ Nee, personeelsbeleid in de (thuis-)zorg: daar zou eens wat aan gedaan moeten worden! Loopbaanplanning, functievoortgangsgesprekken, jaarlijkse bijscholing, deskundigheidsbevordering, adequate beloning voor het werk dat je doet, secundaire arbeidsvoorwaarden, we kennen de kreten allemaal, maar ze zeggen dat er geen geld voor is…

Nou, ik weet wel bijna zeker dat het geld er wel is, maar dat er bij de verdeling al het een en ander niet goed gaat. Ik heb het al eerder geroepen: wat hebben wij in ons land over voor een goede gezondheidszorg?! Kennelijk niet al teveel.

7 REACTIES

 1. Hoe zou t toch komen dat de mensen die met hun hart werken er voor kiezen om er mee te stoppen,zeker na komst van een interum manager die hun eigen zakken komt vullen en denkt te vertellen dat je 24 uur en 7 dagen moet komen opdraven en je gaat vertellen hoe je met dementerende moet omgaan,en je intimideert “daar is t gat vd deur als je t niet zint.leer eerst je eigen coachen hoe je met t personeel om moet gaan en al helemaal hoe je met een bewoner om moet gaan.Ik heb t gehad met mijn droom baan en de sfeer al helemaal ver beneden peil,kan niet meer goed komen.Net alweer sollicitatie de deur uit gedaan.Voor mij 10 anderen voor jullie ook vergeet dat niet.succes met de zomer vakantie

 2. Lees alle reacties
 3. ik werk zelf al 7 jaar in de zorg en sinds verleden jaar gediplomeerd verzorgende.
  ik merk dat het steeds meer administratief werk wordt maar vindt het jammer dat er geen tijd meer is om een praatje te maken met de bewoners ook omdat de zzp is gekomen daarvan wordt alleen maar gekeken wat iemand nodig heeft en een wandeling buiten zit er meestal niet bij. dat vindt ik wel jammer

 4. Personeels tekort er wordt steeds meer van de zorg af geknabbeld. Dezelfde zorg met minder personeel, meer verantwoording. Maar in dit beroep hoor je niet te klagen. Wanneer draaien de mensen achter de bureau’s eens mee. Kunnen die het aan zien dat hun moeder door de nachtdienst gewassen moet worden omdat er overdag geen genoeg personeel is. Dat er mensen op bed blijven liggen. Dat de extraatjes steeds minder worden. Je zou haast niet oud willen worden, want het wordt er niet beter op. Ja, ik klaag wel het zou is wat meer naar buiten mogen komen.

 5. Beste Mensen,
  Het ‘Personeelstekort’ is een calculatie, een sommetje. Bereken hoeveel zorgprofessionals er uitstromen (pensioen, geen zin meer, enz) hoeveel er via scholing instromen en je hebt het ’tekort’. De de zorgbehoefte door vergrijzing kan ook worden berekend en worden afgezet tegen de huidige zorgcapaciteit. Dit ’toekomstige tekort’ is, gezien het feit dat iedereen een keer dood gaat, tijdelijk.
  Waarom kan je dan geen baan vinden? Waarom gedragen werkgevers zich alsof ze de zorgprofessionals voor het uitzoeken hebben? De tekorten zijn nog niet ‘maximaal’ en met name een regionale realiteit. Verder moet het effect van de veranderingen in de AWBZ, DBC bekostiging enz. niet worden vergeten. Om nog maar niet te spreken over de bezuinigingsoperatie die zal voortvloeien uit de overheidssteun tijdens de economische crisis.
  Kortom, beheersen (het terugdringen) van kosten is veelal leidend in de zorg. Niet de beschikbaarheid of kwaliteit ervan. Een vakbond die publiciteit zoekt met dit onderwerp is ook vaak ‘bezig met het geld’ . Naderende CAO onderhandelingen bijvoorbeeld.
  Tijd voor verandering lijkt mij.
  Maar zolang ook wij ons laten sussen met een verbetering van ons salaris via een ‘bevochten’ CAO gaan we net zo lang op deze weg door totdat .. ?

 6. Kan wel begrijpen dat er geen personeel te vinden is.Ik werk 19 jaar in de zorg,maar het word er niet beter op.In onze instelling mag je niet klagen of kritiek leveren anders moet je maar via een uitzendburo of oproep gaan werken.Contracten zijn zogenaamd opengebroken zodat ze kunnen doen wat ze willen, denken ze. Klanten mogen ook niet klagen, dan word ze verteld dat ze niet meer mogen bellen.Ik dacht dat de klant koning was? in 2009 niet meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.