Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Pijnloos bevallen: mij te gevaarlijk

Pijn tijdens de bevalling. Het mag er tegenwoordig niet meer bijhoren. Al eerder schreef ik over pijnbestrijding bij de bevalling. De verwachtingen over Remifentanil, een nieuw middel, waren dan ook hoog gespannen.
Pijnloos bevallen: mij te gevaarlijk

 

Vorig jaar tijdens de presentatie van dit middel werd gesproken over een medische doorbraak. Het middel is in de praktijk echter niet zo veilig als gedacht. De pijnstilling is ideaal, omdat de barende vrouw door middel van een klik (net als een PCA-pompje) zelf een shotje kan toedienen. Maar het middel kan problemen veroorzaken aan hart en ademhaling.

Daarnaast zou het de kans op complicaties verhogen. Artsen van het Leids Universitair Medisch centrum die onderzoek hebben gedaan naar Remifentanil spreken van onaanvaardbare risico’s. Zo zou personeel speciaal opgeleid moeten zijn om met deze pijnbestrijding te werken en moet er op de verloskamers ook apparatuur aanwezig zijn om de barende vrouw uitermate goed in de gaten te houden. Dan wordt bevallen zonder pijn ineens heel medisch.

Zo’n twintig ziekenhuizen maken al gebruik van deze pijnstilling. Best gevaarlijk dus. De artsen van het Leids Universitair Medisch centrum hebben hun bevindingen gepubliceerd in artsenblad Medisch Contact. Zij vallen er ook over dat dit middel als een goed alternatief wordt genoemd voor de ruggenprik, maar hier is nergens bewijs voor te vinden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat nu onderzoek doen.

Voorlopig toch nog maar even pijnlijk bevallen dan…?

3 REACTIES

  1. Fijn dat wij verpleegkundigen altijd onze mening hebben klaarstaan. Een weblog over een medicament waarbij er geconcludeerd wordt dat het gevaarlijk is.Het gaat hier mi over fout gebruik van het produkt en ik denk dat iedereen het eens is dat fout gebruik niet de bedoeling is. Bevallen zonder pijn is de keuze van de betreffende vrouw, wat wij daar ook van vinden en hoe goed de begeleiding tijdens de pijn ook kan zijn. Verpleegkundigen refereren aan hun eigen bevalling en baseren hun mening als ervaringsdeskundige. Beroepsgroep, kom op! Geef de vrouwen ruimte om te vinden wat ze willen en concludeer niet op basis van 1 publikatie dat het in 20 centra gevaarlijk is om met pijnbestrijding te bevallen!

  2. Lees alle reacties
  3. bevallen is een heel natuurlijk iets en kun je heel goed voorbereiden door zwangerschapsgym, yoga, haptonomie, reiki, osteopathie. Als vrouw zijnde keer je in jezelf en moet je het over je heen laten komen. Je eraan over geven en je weet dat zodra het hoofdje geboren is de pijn weg is. Ik wilde heel graag 21 jaar geleden in bad bevallen van onze tweeling, alleen daar hielpen ze in het ziekenhuis niet aan mee.Ze durfden dat niet aan en het was pas nieuw. Het leek mij geweldig om die ervaring te ondervinden. Helaas. Ik heb wel een prima bevalling gehad, met een goede begeleiding van het team in het ziekenhuis te B.o.Z. Van te voren had ik wel samen met mijn man en de gynaecoloog afspraken gemaakt en die werden keurig nagekomen. Ons 3e kind was een andere partus, niet te vergelijken met de 1e partus. Had een andere veloskundige in het ziekenhuis die het vertikte om mijn status te pakken waar de gemaakte afspraken in stonden. Heb dit wel gemeld bij mijn gynaecoloog en de verloskundige heeft er wel wat over tehoren gehad. De begeleiding daarna was wel heel goed.

  4. Het zou goed zijn als ziekenhuizen veel meer zouden gaan kijken naar niet-farmacologische interventies als pijnbestrijding, zeker bij bevallen. Een warm bad, douche, massage, goede begeleiding doen al heel veel, en zijn veilig voor moeder en kind. Daarnaast goede afspraken en niet iemand aan het lijntje houden over pijnbestrijding of ingrijpen met andere middelen: zoals een gynaecoloog het ooit heel mooi verwoordde: bij een wielrenner die de Tour de France gaat rijden zeg je ook niet: “je ziet vanzelf wel waar de finish is”. Een vrouw die comfortabel is en vertrouwen heeft in het team kan veel meer pijn aan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.