Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Pillen delen

Op mijn afdeling hebben patiënten werkelijk geen idee meer wat ze slikken.
Pillen.jpg

Er was eens een patiënt die een zetpil opat. En toen eentje die pil plus verpakking inslikte. Gevolg: bij ons in het ziekenhuis mogen pillen niet langer met verpakking worden verstrekt. Dat wil zeggen: zusters ontvangen pillen in zakjes en hoesjes, checken sterkte, naam enzovoorts en drukken verrukkelijke snoepjes uit hun verpakking. Floep, de roze naast de witte en bovenop de blauwe. Tot je een bekertje vol vrolijk gekleurde peppers en blokkers, antibiotikels en vochtafdrijvers hebt. Voila en eet smakelijk!

Zo krijgt een gemiddelde patiënt op mijn afdeling vijf verschillende ronde witte tabletten. Waarvan er thuis twee geel en vierkant zijn. Want het ziekenhuis heeft andere leveranciers dan de thuisapotheek. En morgen zijn er van die vijf witten, drie roze (afbouwschema).

Antibiotica gaan stilzwijgend via de mond. Terwijl wij infusen trekken, vergeten wij wel eens te noemen dat dat vanavond wel extra slikken betekent (en die pillen zíjn groot). En eenmalig een extra tabletje wat dan ook, lijkt ook niet altijd de moeite van het noemen waard.

Graag zouden wij mondige (niet lastige) patiënten hebben of kweken. Zij die goede vragen stellen en kritisch kijken. Maar welke boodschap dragen wij uit, als we alle pillen zonder verpakking in patiëntenhandjes drukken? Híer, en u hebt het maar te slikken.

En hoe zit dat ethisch en juridisch? Mág je zomaar pillen zonder etiket of bijsluiter uitdelen?

5 REACTIES

 1. Haha eens kreeg ik de opdracht een zetpil te geven genaamd flagyl .
  Ik deed het en toen ik vroeg waar voor hij was , kreeg ik het antwoord tegen vaginale schimmels oeps verkeerde gaatje .
  Stom van mij maar ik was niet bekend met vaginalezetpillen.

 2. Lees alle reacties
 3. ik sta versteld van hetgeen ik hier lees, handig worden in pillen herkennen, of zelfs nog erger geen info verstrekken en homeopathische vervangers verstrekken zonder medeweten van de patient.
  ik wordt er verdrietig van dit van collega’s te moeten lezen en oja hoezo professionaliseren!

 4. Ik deel al heel wat jaren pillen uit zonder verpakking, en zet ze ook nooit zomaar op het nachtkastje. Dat mag hier niet eens. Je kunt de pillen toch in de verpakking naar de patient nemen (dat raadt ik nieuwe verpleegkundigen aan), en dan vertellen wat ze nemen. Zelf doe ik ze op de medicatiekamer eruit, je wordt echt heel handig in de pillen herkennen.
  Het is een nieuwe gewoonte waar je aan moet wennen.

 5. Ik denk dat je niet zomaar pillen zonder etiket mag uitdelen. bijsluiter kun je altijd nog bijzoeken. ik deel altijd de pillen uit in de verpakking en bij de mensen waar ik ze voor open moet maken doe ik ze bij de patiënt in een potje en dop ze dan uit. want vaak vragen patiënten welke pillen ze hebben en dan kan ik het ze meteen vertellen. Patïénten moeten weten wat ze slikken. ook al kost het ons meer tijd.

 6. Ik ben het ermee eens dat patiënten goed geïnformeerd moeten worden door de arts/verpleegkundige over de medicatie die zij (gaan) slikken.
  Maar soms is de praktijk weerbarstiger. Ik werk in de psychiatrie en ontmoet wel eens cliënten met persoonlijkheidsproblematiek. Sommige van deze cliënten denken dat hun problemen voornamelijk met (zware) medicatie te verhelpen zijn. Terwijl wij juist bij deze cliënten gericht zijn op een niet-medicamenteuze behandeling. Om hen tegemoet te komen (soms dwingen zij het bijna af) wordt er soms gekozen voor medicatie (anti-psychotica/anti-depressiva) in zo’n lage dosering dat het niet eens werkzaam kan zijn. Zodat de aandacht van medicatie afgeleid wordt en je met deze client bezig kunt gaan met bijvoorbeeld het omgaan met spanningen. Tja, wij zeggen dan niets over de dosering die zij krijgen. Of ze krijgen een homeopathisch middel terwijl zij dit nauwelijks weten.
  En soms ontmoet ik ook cliënten die elke bijwerking van medicatie denken te hebben of daar heel angstig voor zijn. Ook dan is het niet verstandig om bij elk nieuw medicijn de bijwerkingen te vertellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.