Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pluszorg

Zorgt pluszorg voor een schrijnende tweedeling in de zorg, vraagt verzorgende Conny zich af.

Pluszorg, iets nieuws? Nee, het is niet iets wat nieuw is. Het zijn zorgpakketten die naast de basiszorg voor ouderen wat extra’s bieden. Dit kan elke dag douchen zijn of een wandeling maken, maar ook een bepaalde dagbesteding. Ouderen in een verpleeghuis of verzorgingshuis kunnen zo uitgebreide zorg inkopen.

 

Klasseverpleging

Pluszorg is een fenomeen dat beslist gesprekstof gaat opleveren. Het zullen de mensen met een goed pensioen zijn die de pluszorg zullen kunnen bekostigen. Natuurlijk is het fijn als mensen de gelegenheid hebben om een zekere kwaliteit van zorg te waarborgen. Maar wat als je dit als oudere niet kunt betalen? Hoe pijnlijk moet dat dan niet zijn? Nee, je zult niet omkomen van de honger en je krijgt gelukkig nog wel die ene douchebeurt in de week (of gaat dit straks ook bij het pluspakket horen?).

 

Tweedeling

Gaan we nu klassenverpleging/-verzorging toepassen, vraag ik mij af.  Als bijbetaler van een pluspakket krijg je misschien ook wel een grotere kamer met meer privileges. Hiermee gaan de reguliere instellingen concurreren met particuliere instellingen.

Laatst vroeg een familielid van een cliënt aan mij hoe ik de ouderenzorg over 15 jaar zag. Een beetje ironisch antwoordde ik toen dat we een tweedeling zullen hebben, tussen rijk en arm. De vraag was hoe ik dat dan zag. Wel, zei ik, het armenhuis van vroeger zal weer actueel worden… Waarop de vraagsteller zei: ‘nou, dan hoop ik dat ik of heel rijk word of vroeg dood ga!’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.