Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Praten mét de patiënt

Op school heb ik drie gastlessen bijgewoond van ervaringsdeskundige patiënten. Het ging om drie verschillende mensen. Een vrouw die reuma heeft, een man met spierdystrofie, en een man die lang moest revalideren in een revalidatiecentrum. Verschillende soorten patiënten dus.

Maar een ding hadden ze gemeen. Los van elkaar vertelden ze dat ze zich door verpleegkundigen en artsen voelden buitengesloten, toen zij in een ziekenhuis verbleven. Bijvoorbeeld toen de arts bij de patiënt kwam en aan de verpleegkundige vroeg: ‘Hoe gaat het met mevrouw Jansens knie?’. Terwijl de patiënt daar gewoon zelf lag. Dus eigenlijk werd er over haar gepraat in plaats van met.

Ik heb het zelf meegemaakt. Toen ik in het ziekenhuis lag vroeg de arts aan de verpleegkundige hoe het met mij ging terwijl ik er zelf bij lag. En dat voelt als patiënt best ongemakkelijk. Want je bent compleet afhankelijk van de artsen en de verpleegkundigen, en door die rare manier van doen wordt dat benadrukt. En ik vind dat vreemd. Want het gaat toch allemaal om de patiënt.

Ik denk wel dat ‘het praten over de patiënt’ meestal onbewust gebeurt. Tijdens mijn eerste stage heb ik mijzelf er ook wel eens op betrapt. Toen vroeg een collega in het bijzijn van een bewoonster of mevrouw haar thee had opgedronken. ‘Ja, dat klopt,’ zei ik. Tja, het zijn allemaal kleine dingen. Maar het houdt de patiënt wel bezig. Zij voelen zich er zich ongemakkelijk bij. En dat viel mij op tijdens de gastlessen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb het afgelopen week ook meegemaakt in het ziekenhuis. Liep mee met artsenvisite samen met collega verpleegkundige.
    Ging langs mevrouw met collumfractuurd die een dag ervoor nieuwe heup had gekregen. Stelde arts vraag aan verpleegkundige: ‘En hoe voelt deze mevrouw zich’? Terwijl zij zelf verbaasd keek met blik, van hallo ik lig in bed hoor!
    Vond dit zo ontzettend naar om mee te maken, maar zal wel iets zijn wat erbij hoort. Maar vind dit echt niet kunnen.
    Zorgvrager gaf later aan tegen mij, dat ze dit als onprettig had ervaren.
    Zal komende tijd opletten of dit vaker gebeurt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.