Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Praten met de patiënt: graag!

Ik houd best van praten, het maakt niet uit over wat. Overal heb ik wel een mening over. Sport, politiek, nieuws, gezondheidszorg, noem maar op. En toen ik stage liep in een verzorgingshuis praatte ik ook erg veel met de bewoners.

Met de ene bewoner praatte ik bijvoorbeeld over sport. De voetbaluitslagen van het weekend of de komende voetbalwedstrijden. Dan zat ik gewoon gezellig aan tafel. En het gesprek kwam dan vanzelf op gang. Van elke bewoner wist ik wel zo’n beetje wat haar/zijn interesses of hobby’s waren.

Zo was er een bewoonster die drie krantenabonnementen had. Dus met haar praatte ik geregeld over de actualiteit. Zo kan ik me nog goed herinneren dat we met z’n tweeën aan de tv gekluisterd zaten toen we het verschrikkelijke nieuws hoorden dat er 70 Nederlanders waren omgekomen bij een vliegtuigramp in Libië.

Ook was er een mevrouw met wie ik vaak praatte over het leven. We hadden het bijvoorbeeld over mijn verpleegkundige opleidingen en over de sfeer in een ziekenhuis. Aangezien ze vaak in het ziekenhuis was en zelf ‘zuster’ is geweest, gaf ze me ook vaak tips en adviezen. Na dat ik al heel wat gesprekken met mevrouw had gevoerd vertelde ze dat het psychisch niet goed met haar ging. Ruzie met familieleden zat haar erg dwars. Ze vertelde dit in vertrouwen en dat vond en vind ik erg bijzonder.

Kortom, één van de leukste kanten van verpleegkundige zijn, vind ik het contact met patiënten. Je merkt gewoon dat ze het waarderen. Al is het maar een gesprekje van vijf minuten, ik wil dit maar al te graag aangaan.

5 REACTIES

 1. beste allemaal
  ik denk dat luisteren in de zorg een nog belangrijker punt is!! luisteren naar je clienten/bewoners.patienten
  en idem ook praten,laten uit praten, ook al is dat heel moeilijk werkdruk noem maar op.maar toch
  probeer ik dat ook te doen en merk dat de bowoners dat fijn vinden.
  succes ermee

 2. Lees alle reacties
 3. Bedankt voor de reacties allen!
  Ik liep ook stage in de periode dat er WK voetbal was.
  Zo ging ik (en wat andere collega’s) met oranje versiering naar mijn stage toe. Erg leuk. En als ik wat tijd over had. Liep ik ook even langs een bewoner om de huidige stand te checken.
  Groetjes Quinten

 4. Of in een rustig uurtje WK voetbal kijken bij je favoriete bewoner ( ja eigenlijk mag je geen favoriet hebben maar stiekem heeft iedereen dit toch ?! ). De beste man vond het helemaal geweldig.
  Dat is het leuke van stage lopen! Lekker de tijd nemen om met bewoners te praten en af en toe wat extra’s te doen.
  Jammer dat je tijdens je vakantiewerk dan weer de druk voelt en voor je gevoel minder goede zorg kan verlenen. Ben benieuwd hoe dit gaat worden als ik eenmaal de druk van een ziekenhuis ga voelen.

 5. Quinten, Geweldig. Leuke verhalen uit de praktijk. Doet mij denken aan de tijd dat ik als avonddienst werkzaam was in een verzorgingshuis. Ook daar was een cliënt die jaren hoofdzuster was geweest. Aan het (bijna)eind van mijn dienst had zij nog hulp nodig bij het naar bed gaan. Zij ontving mij dan in haar appartement als was ze mijn collega!Ze moest dan even op het niveau verpleegkundige ‘bijpraten’.Ik heb daar goede herinneringen aan.

 6. Hallo Quinten,
  hoe herkenbaar is dit verhaal voor mij. Zorgvragers waarderen het inderdaad enorm als je een praatje met gaat maken, al is het maar paar minuten. Het is echt zonde dat er zo weinig tijd voor is, maar zou de gesprekken echt niet willen missen. Heb zelf al de meest leuke, bijzondere, maar ook zeker ontroerende gesprekken met zorgvragers gehad.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.