Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Praten op niveau

Ik ben seniorverpleegkundige. Hbov’er. Niveau vijf. Verpleegkundige.

 

Wat een gedoe om die namen. Waar hebben we het helemaal over? Is er ooit een andere beroepsgroep geweest, waarbij er nieuwe namen werden gebruikt en waarbij zo’n groot protest rees?

Ik weet dat sterren het af en toe doen. Prince laat zich geen Prince meer noemen, maar ‘the symbol’. En Snoop dogg heet tegenwoordig Snoop Lion. Tja, dan kunnen de sterren der verpleegkunde natuurlijk niet achterblijven.

Dus zijn mensen aan het stoeien gegaan met ‘zorgkundige’ en ‘plusverpleegkundige’. Mijn hemel, waar gaat het nog over? Wat is er mis met hbo- en mbo? En als dan in de praktijk duidelijk moet worden gemaakt dat er een verschil is, geef dan een pak een subtiel ander kleurtje.

Ja, ik heb makkelijk praten. Ik heb hbo gedaan. Mijn titel wordt dus opgeplust. Of blijft gelijk. De mbo’ers voelen een zekere degradatie. En daar is dan weer niks aan. Krijg je al relatief weinig aanzien, terwijl je af en toe tot je ellebogen in dingen zit, die niemand wil, gaan ze je naam ook nog verkleinen.

En wat zegt nou in de praktijk zo’n naam of niveau? Ik werk in een team met m- en hbo. En ik weet eigenlijk niet eens precies wie er wat heeft gedaan. Ik zou wel elk van mijn collega’s een cijfer kunnen geven. In een getal uitdrukken hoeveel ze weten, hoe nauwkeurig ze werken, hoe diep ze op de zaak ingaan, hoezeer ze zorgen voor continuïteit. Er is duidelijk een verschil tussen het vlak voor je voeten staren van de één en het ver vooruit kijken van de ander.

Maar ik vraag me af of dat overeenkomt met de letters op hun diploma. Volgens mij zijn er kanjers van gretige, leergierige, veelwetende , diepdenkende mbo’ers op mijn afdeling. En volgens mij steken die hier en daar boven hbo’ers uit. Ik heb dat duidelijk niet evidence based voor u op papier. Ik spreek nu, zoals ik ben, vanuit mijn hart.

Ik zou zeggen: Houd op met steggelen over termen en namen. Hou het mbo en hbo en maak duidelijk op scholen en werkvloeren: dit zijn de lijnen waarbinnen deze niveau’s opereren. Geef aan wie wat mag en moet laten. Moedig mbo’ers aan alles uit zichzelf te halen. Laat hbo’ers zichzelf keihard bewijzen.

Maar laat ons verder gewoon wat we zijn, ‘verpleegkundigen’. Of maak ons allemaal ‘casemanagers’ of ‘superhelden’. Ik denk alleen niet dat we er beter of slechter door gaan presteren.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Volledig mee eens…echter..wie krijgter nu meer geld?
  hogere opleiding is meer geld, meer prioriteit,meer kansen?
  maken we nietgelijk wat ongelijk is(in bedoeling)
  Hoe verhoudt zich dit tot werkgevers en toekomstbeleid? Wie gaan er het eerste uit?
  Hoeveel HBO gaat de accreditatie vragen?
  Hoe je het keert of wendt, dat verschil gaat iedere keer weer de kop opsteken….
  Goede, echte beroepsvereniging nodig, nu veel te gefragmenteerd om echt iets te betekenen om dit probleem op te lossen.
  HBOér is de “comprehensive”nurse.
  Vraag is: mag er statusverschil zijn tussen MBO en HBO als de functies gelijk blijven..(handen an het bed)dat ook in betling tot uitdrukking komt.
  Patienten noemen je toch “zuster”of met je eigen naam.
  Voor hen ben je toch een witjas, één van de velen..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.