Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Praten over seks

Meneer Daalder is niet meer de jongste, maar evengoed zeer verliefd op zijn Annemarietje. Als zij de kamer binnenloopt, straalt hij blozend. Even vergeet hij dat hij zijn kamer deelt met drie anderen. Even vergeet hij dat hij pijn heeft. Hij grijpt zijn vrouw bij haar billen en kust haar langdurig.

Medepatiënten en een toevallig bloeddrukmetende verpleegkundige raken er wat verlegen van. Later fluistert mevrouw Jacobs op het bed ernaast tegen haar bezoek dat ze het maar wat smerig vindt, dat gevrij: ‘Voor zo’n oude kerel.’

Meneer Daalder kan het niet schelen. Hij geeft veel meer om zijn vrouw, dan om de zeurend zieke vrouw bij het raam. Liefst zou hij ‘Marietje’ even flink vastpakken, lang en ongegeneerd. Maar meneer Daalder weet ook wel dat dat tegen ‘de gebruiken’ is. Probleem is alleen dat hij zoiets anders dagelijks deed. En nu ligt hij al zeker zes dagen op een vierpersoonskamer.

Een jonge vrouw op de kamer er naast, ligt even samen met haar vriend onder de dekens. De bloeddruk metende zuster stapt de kamer op, zonder kloppen: ‘Zo, ik zal ook u even controle…’ Onmiddellijk rent de verpleegkundige de kamer weer uit. Wat moet ze zeggen? In de teampost vertelt ze nerveus giechelend het verhaal aan collega’s: ‘Ze lagen samen in het bed. In een zíekenhuis!’

Vaak laat ik mijn blogs vooraf aan anderen lezen, voor ruggespraak. Een vriend zegt dat ik beter niet over seks kan schrijven, maar over intimiteit. Wat denk ik hiermee te bereiken; wil ik shockeren? ‘En oudere mensen doen waarschijnlijk helemaal niet meer aan seks,’ meent hij.

5 REACTIES

 1. Leuk artikel!
  Tuurlijk, doen oudere mensen wel aan seks!
  Ik werk in de ouderenzorg en geloof me leeftijd heeft maar weinig invloed op het seksleven van de mens, hooguit (on)verwerkte trauma’s en lichamelijke gezondheid hebben hun invloed maar mensen zijn creatief ook als ze ouder worden, dus benoem het maar gewoon als seks i.p.v intimiteit, het klinkt hoog uit wat netter!

 2. Lees alle reacties
 3. Als een patiënt lang op de afdeling ligt, wat is er dan op tegen om hem/haar dan eens een ruimte/kamer aan te bieden om eens even met z’n 2-en te kunnen zijn. Laat de partner eens gezellig mee eten en dat ze rustig met mekaar kunnen praten, knuffelen en wat al niet meer.
  Heb dit al paar maal mee gemaakt en het wordt erg gewaardeerd door zowel patiënt als partner.

 4. Hahaha, oudere mensen doen helemaal niet meer aan seks. Het blijft kwestie van kop-in-het-zand, maar reken maar (of hoop!) dat je ouders elkaar zo af en toe nog eens stevig ‘vastpakken’ – lang en ongegeneerd. Intimiteit en seks zijn trouwens verschillende begrippen als je het mij vraagt en deze verwisselen zoals je vriend aanbeveelt lijkt me geen goed idee. Dat spreken over seks onder ouderen ‘shockerend’ is geeft naar mijn idee juist een reden om het gewoon seks te noemen.
  Seks is seks. Lekker en beladen. En vooral BLIJVEN doen, al ben je 100. Ook in het ziekenhuis. (braaf leren we Gordon’s FGP’s, maar ‘die ene’ vergeten we snel weer…)

 5. Het lijkt me juist prettig dat deze ouderen nog innig contact hebben. Het blijven mensen die behoefte hebben aan genegenheid. Kwalijk wordt het als mensen zich hier openlijk tegen verzetten zoals de ‘zeurende zieke vrouw’. Liefde is van alle tijden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.