Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Presentatie geven, eng of uitdaging?

Volgende week heb ik mijn eindpresentatie. Spannend vind ik het. En dat is neutraal bedoeld. Ik ben blij dat ik mijn project mag presenteren en benieuwd hoe erop gereageerd gaat worden. Maar wat ben ik blij als het allemaal achter de rug is.

Tijdens de opleiding hebben we heel wat presentaties moeten geven. Op school, op stage, voor een klasje met mensen en zelfs voor een hele collegezaal. Mijn eindpresentatie is voor een man of 8, schat ik. Dat valt wel mee, toch? Maar het is wel mijn eindpresentatie. Tot in elke detail moet ik mijn project kunnen toelichten. Elke vraag of onduidelijkheid moet ik kunnen oplossen, althans zo voelt het.

Nerveus ben ik, enthousiast ook, benieuwd, gedreven, maar vooral blij. Want de eindpresentatie betekent dat ik afstudeer. Over een week al.

Deze allerbelangrijkste presentatie uit de opleiding zal ik me altijd herinneren. Maar aan de andere kant. Het gaat toch om de hele opleiding. Ik studeer af, omdat ik de hele opleiding mijn best heb gedaan.
En de hele opleiding heb ik de kans gehad om presentaties te oefenen om woensdag, de grote dag, te laten zien dat ik kan presenteren.

Wat vind jij van presentaties geven? Heb je dagen van tevoren slapeloze nachten of doet het je niets?

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Presentaties geven: HEERLIJK! Gewoon jezelf goed voorbereiden: dat maakt je een stuk zekerder! JIJ bent de expert die daar staat en mocht men lastige vragen stellen dan kun je je er altijd prima uitredden met ‘daar kan ik nu even geen antwoord op geven, maar ik zoek het graag even voor je op straks’. En als je al nerveus wordt van al die starende ogen naar je: niet naar de mensen kijken, maar kijk nét over ze heen! Succes mensen, iedereeeeen kan dit!
  PS: draag altijd zwart, dan zie je die eventuele klotsende oksels niet 😉

 3. hou op schei uit, ik moet mijn eindpresentatie morgen (31-05) geven, voor iemand als ik met faalangst een nachtmerrie, gelukkig kreeg ik van mijn buurman die accupuntuur doet een naaltje in mijn oor daar moet ik steeds als ik zenuwachtig wordt in knijpen, hopen dat het helpt

 4. Ik heb over 2 weken mijn eindpresentatie en ben ook erg zenuwachtig en heb last van een rood hoofd hi,hi.
  Maar het is ook wel weer super leuk om de opleiding af te ronden.En met een half uur is het weer voorbij.
  Dus voor iedereen die gaat presenteren.
  Heel veel succes en we kunnen het!

 5. De voorbereidingen vind ik leuk. Al dat uitzoeken, alles tot een beknopt maar logisch geheel maken. Heerlijk. Maar voor een groep staan………… Nee dank je. Dat mag een ander doen. Altijd een rode kop, hartslag van 200 en nog wat, bloeddruk van hier tot Tokyo. Als het niet anders kan dan moet het maar, maar het liefst pas ik hiervoor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.