Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Prijsbewust

'Hoeveel moet het kosten?'  Het antwoord op die vraag bepaalt vaak of we iets doen of laten.

Het kopen van een auto, kleding, het boeken van een vakantie: we hebben er bijna een nationale sport van gemaakt om de goedkoopste deal te vinden. Online vechten  websites om de gunsten van de koopjesjagers.

Nu denkt de Nationale Ombudsman dat wij ook graag vooraf willen weten hoeveel een behandeling in het ziekenhuis kost. Hij roept de ziekenhuizen op om bij de start van een behandeling de hoogte van de kosten  mee te delen. Er zijn ziekenhuizen die dat al lang doen, maar kennelijk kan het nog beter.

Zit de patiënt daar echt op te wachten? Boeit het bijvoorbeeld de aan doorbraakpijn lijdende kankerpatiënt als de Fentanyl neusspray die hij gebruikt bij een maximale dagdosering bijna € 1000 per maand kost (prijsniveau 2011)?!

Afgelopen week heb ik in mijn dienst
met een paar cliënten gesproken over dit onderwerp. En allemaal wilden ze wel weten wat iets kost, maar hun algemene mening was dat de hoogte van de kosten niet uitmaakt, als het maar werkt.

Aan diezelfde cliënten heb ik ook voorgerekend de zorg van ons VTT-team kost per uur. ‘Dat zijn jullie meer dan waard” was het standaard antwoord.

Nee, de kosten in de zorg kunnen beter worden gereduceerd door de mogelijkheden om te frauderen, sterk te beperken. Daar wordt door de zorgverzekeraars ook steeds beter naar gekeken. En ja, als je als patiënt beter weet wat iets zou moeten kosten, dan kun je aan de bel trekken als je fraude vermoedt.

Maar, moet je op alles een prijskaartje plakken?!

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

2 REACTIES

  1. Dat van dat frauderen vind ik interessant. Want soms hebben we daar in de praktijk een doorkijkje naar. Handelingen en andere zaken worden gedeclareerd. Als de administratie een duurdere code aanklikt, wint de zorginstelling daarbij. Zo zijn er artsen die verbaasd zijn dat hun patient er pittig uitziet, terwijl een aantal opnames genoteerd staan in het administratief systeem. Wie kan dat verhelpen? Wat kunnen wij daarin betekenen?

  2. Lees alle reacties
  3. Hoi Jos, ik lees heel vaak jou column omdat ze zo bekend zijn. Over kosten het volgende, er hoeft niet overal een prijskaartje aan te hangen maar er zijn hele simpele dingen die veel geld kosten en niets meer opbrengen. Niet voor de cliënt en niet voor de familie. Een van de voorbeelden is dat in mijn werkveld cliënten die echt in de laatste dagen/weken zitten plotseling nog aan de nutri drinkvoeding gaan omdat de familie en cliënt zich plotseling realiseren dat het einde er echt aan komt. Tja en dan is eten zomaar heel belangrijk, maar hoe vaak kun je een week later dozen van dat spul afvoeren omdat er te veel overbodig geleverd is.
    Hetzelfde geld voor incontinentie materiaal, er wordt vaak veel besteld want je weet nooit. Het laatste wordt wel weer gebruikt maar het blijft onnodig. Als we bij dit soort kleine zaken erop gaan letten scheelt het al een heleboel geld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.