Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties32

Prikken niet meer zonder toestemming

Het moet niet gekker worden! Per 1 september is er weer het een en ander veranderd in de financiering. Onder meer is het injecteren uit de AWBZ-financiering gehaald.
Prikken niet meer zonder toestemming

Het injecteren valt nu weer onder de normale zorgverzekering. En dat betekent dat de huisarts de injecties moet gaan geven .

Een voorbeeld: mevrouw van Dam krijgt haar maandelijkse vitamine B12-injectie. De huisarts geeft die, maar mevrouw moet wel naar de praktijk komen. Omdat ze een afspraak heeft om 09.00 uur, komt de dagelijkse verzorging in het gedrang. De wijkzuster kan niet voor 08.00 uur bij haar zijn. Om 08.15 uur is de deeltaxi besteld. Nu maar hopen dat die op tijd komt.

8.10: De bel gaat! De rit naar de praktijk duurt twintig minuten. Vervolgens moet mevrouw wachten in de wachtkamer. Het spreekuur loopt uit, een spoedconsult door de huisarts maakt het nog later, en tegen kwart voor tien is mevrouw aan de beurt.

De deeltaxi is al uit voorzorg geregeld voor 10.00 uur, en om 10.35 wordt mevrouw weer opgehaald. Ze woont anderhalve kilometer van de huisartsenpraktijk af, maar de route van de deeltaxi zorgt ervoor dat ze nog drie kwartier onderweg is.

11.30: mevrouw is weer thuis. Ze is ruim drie uur onderweg geweest voor een injectie. De verzorgende die ’s ochtends mevrouw vliegensvlug ‘in de kleren heeft gehesen’, gaf tot 1 september de injectie, maar dat kan nu niet meer, want die handeling wordt niet meer vergoed.

Ja, ze mag het nog wel als de huisarts haar de opdracht geeft, maar mag dan de rekening ook naar dezelfde arts? Nee, dat weer niet….
Een schoolvoorbeeld van hoe de cliënt de dupe wordt van de onduidelijke, nodeloos moeilijke regelingen rond de financiering in de zorg. Cliënten die wij al jaren in zorg hebben, bij wie bijvoorbeeld thuis de port a cath wordt geflushed, moeten nu naar het ziekenhuis, omdat de handeling niet meer wordt vergoed.

Hoe lang accepteren we nog dat deze achter een bureau bedachte maatregelen het leven van chronisch zieken verpesten?! Hoe lang laten wij als werkers in de zorg ons nog ringeloren door de onmenselijke en onethische maatregelen die worden uitgevaardigd vanuit een boekhoudersmentaliteit in plaats vanuit een sociaal bewustzijn waarop onze zorgverzekering zegt gebaseerd te zijn?!

32 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik sluit aan bij Marjo, maar wil er ook een kanttekening bij plaatsen.
  Ik denk dat het verpleegkundig beroep te makkelijk zaken over zijn kant laat gaan en dat het helemaal niet verkeerd is als de verpleegkundige eens van zich laat horen.
  Is het niet zo dat de verpleegkundige juist op moet komen voor de belangen van de patient? Ik denk dat je dat doet door van je te laten horen en eindelijk eens stappen onderneemt richting de politiek.
  De verpleegkundige is op dit gebied soft, dat is al jaren zo en dat mag onderhand wel eens veranderen.

 3. Ik ben het met iedereen eens dat dit een slechte zaak is. Dat niemand hier beter van wordt en dat de praktijk verpleegkundige steeds meer een eigen praktijk gaat oprichten taken dei voorheen van de wijkverpleegkundige waren. Want het zijn veel meer taken die verdwijnen. Bv de negatieve wonddruk methode( VAC pomp) mag niet meer uitegvoerd worden door de thuiszorg als een specialist dit voorschrijft, dan moet de huisarts dit gaan doen volgens het CIZ. Maar wat doen we hier nu verder mee? Zijn we bereid om de politiek hierop aan te spreken? Helaas denk ik dat we dat niet doen.En daargaat de overheid dus ook vanuit. We moeten zelf in actie komen. De politieke partijen plat mailen, de straat op gaan, maar dat doen we niet omdat het ten kosten gata van de Client, zeggen we dan, maar dit gaat ook ten koste van de client.Maar vooral ook is het een afbraak, van de rol van de wijk verpleegkundige. De functie die inhoudelijk steeds meer aan kwaliteit en totaal zorg en werkplezier inleverd.Dus kom allen in verzet vakbonden neem initiaief en neem het op voor ons en organiseer een actie tegen dit verschrikkelijke uitkleed beleid. Wat veel kost en veel minden opleverd

 4. k’snap het allemaal niet meer,hoor!Ik ben blij dat m’n BIG erop zit per 1 jan ’09.t’was een mooi vak,maar goed dat ik er nooit iets voor terugverwachtte al die jaren, maar als ik aan de andere kant,dus in het bed/rolstoel, zou belanden,moet ik helemaaaal niets meer verwachten,geloof ik!!!

 5. ik stel voor dat je je gewoon precies aan de regels houdt, dat gaat handenvol geld kosten en de huisarts en de uitvoerende bureaucraten worden binnen de kortste keren overbelast. Zul je zien dat er ergens iemand op het idee komt dat dit niet zo’n goed idee is en heel misschien zelfs de vraag zal stellen om het ‘veld’ te betrekken bij het maken van werkafspraken

 6. ook voor reumapatienten die injecties krijgen en om een af andere reden dat niet zelf kunnen doen ontstaat het probleem. Bijv. Methotrexaat. De wijkverpleegkundige kon dit (met een uitvoeringsverzoek) volgens hun protocol toedienen. Nu zou de pat (meestal moeilijk mobiel) naar de huisarts moeten. Maar de huisarts heeft geen zin in voorzorgsmaatregelen omdat het een cytostaticum betreft. Hij vindt dat de pat. naar het ziekenhuis moet. De handeling in de tweede lijn is echt veel duurder. En daar komt dan ook nog eens het vervoerprobleem bij, want zittend vervoer wordt al lang niet meer vergoed….

 7. Dit is zo’n maatregel die niets met de goede zorg voor onze clienten te maken heeft, het is een verschuiving van geld van het ene naar het andere potje met grote consequenties voor de betreffende clienten. De huisartsen hebben praktijkondersteuners, die deze maandelijkse injecties graag willen geven (en daarmee ook een deel van hun salaris verdienen, want de huisarts krijgt nu het geld per injectie). Helaas kan dat klaarblijkelijk niet bij de client thuis, dat kost teveel tijd en geld? Heel erg jammer dat de client geen keuze kan maken wie hij de injectie laat toedienen.

 8. Typisch en herkenbaar, na een half jaar gewerkt te hebben als verpleegkundige heb ik er om de bureaucratie ook de brui aan gegeven en een andere job gekozen. Zorgverzekeraars krijgen een veel te grote vinger in de pap (welliswaar via het CIZ) en daar weiger ik aan mee te werken op zo’n manier.

 9. Via een uitvoeringsverzoek van de huisarts geven wij injecties thuis. Vorige week vroeg ik een vervolgindicatie aan voor een meneer die 1x per 4 weken een vit.B-12 injectie krijgt toegediend. Ontvangt verder geen zorg van ons. Loopt erg moeizaam. Nu wordt de indicatie gestopt omdat het 1x per 4 weken is. Erbij stond dat bij bijv. 1x per 2 weken wel de indicatie afgegeven wordt. Het is allemaal dus erg onduidelijk…

 10. Ria, in veel gevallen komt een VTT-er alleen bij de cliënt voor technische handelingen. Het flushen van een port a cath bij een cliënt die geen verpleging verder nodig heeft is daar een goed voorbeeld van. Als je verpleging als indicatie hebt, is dat weer een heel ander verhaal dan als je PV als indicatie hebt, want daar hoort die injectie dan weer niet in….. Gelukkig nemen nu veel ziekenhuizen de rekening voor ziekenhuisverplaatste org op zich, zoals antibioticatherapie of infuustherapie. De vraag is of de huisartsen dit ook gaan doen. Is altijd weer een afweging: wat is goedkoper?!

 11. Ik werk in een mthteam met deze nieuwe regeling word de thuiszorg helemaal uitgehold en gaan we weer terug na vroeger dat je alleen “waszuster” bent, dit mag ik ook niet doen omdat ik te duur ben. dw thuiszorg heeft zich de laatste jaren erg geproffesionaliseerd met MTHteams, waar kunnen deze mensen nu naar toe, als alle verpleegkundige handelingen vervallen

 12. Volgens mij heb je het niet helemaal goed begrepen Jos! Als de cliënt een indicatie Verpleging heeft en je dus toch al bij de cliënt komt, mag je de injectie best geven. Mits uitvoeringsverzoek aanwezig – maar die had je toch al nodig. Voor Dagelijkse injecties zoals fraxiparine en insuline krijg je nog wel een indicatie van CIZ, die mag je dus gewoon blijven geven, maar ook hier heb je een uitvoeringsverzoek voor nodig. En verder kan de huisarts ons natuurlijk gewoon vragen de injectie te blijven geven – en inderdaad – dan krijgt hij/zij de rekening. Nu krijgt hij/zij het geven van die injectie nl betaald door de zorgverz. Terwijl hij/zij het niet zelf doet. En als de cliënt tijd en geld wil uitsparen, mag de cliënt ook kiezen voor betalen van de rekening. En het uitschrijven van die rekeningen – dat is dus weer allemaal werk voor het hoofdkantoor – en dus inderdaad toename van de administratieve last… En in jouw voorbeeld – een menselijke arts gaat zelf de injectie geven of stuurt de praktijkondersteuner langs bij een cliënt die niet gemakkelijk naar de praktijk kan komen…

 13. En zo vinden ze het vreemd dat er geen jonge mensen meer de zorg in willen de “fun”van het vak wordt zo wel weggenomen je moet je wel helemaal up to date houden met allerlei scholingen en vakbekwaamheid maar handelingen uitvoeren ho maar.Er worden steeds meer dingen geregeld van achter het buro, maar je moet zelf maar eens zorg afhankelijk zijn.

 14. bureaurocratie zou verminderen in de zorg maar er komen steeds meer regeltjes waar het werk niet leuker van word en ten nadele van de cliënt.Ik mag toch hopen dat de beleidsmaker hun gezonde verstand gebruiken maar door al die veranderingen blijkt dat dat niet zo is!

 15. Ik begrijp niet waarom jullie je zo druk maken. In België verlopen alle toegediende zorgen in de thuisverpleging op voorschrift van de (huis)arts behalve hygiënische zorgen. Dit loopt probleemloos, patiënten moeten enkel tijdig hun voorschrift verlengen.

 16. het is schandalig!!! ik hoorde het van de week toen ik bij een client was. nog even fraxiparine, insulines injecteren worden niet meer tot ons takenpakket gerekend. tja waarom is er eigenlijk thuiszorg??? om de mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen en gelijkertijd ook om ziekenhuizen en huisartsen het andere belangrijk werk te laten doen?? ik word niet goed van al die regeltjes

 17. Het is niet te geloven, ik dacht dat bij ook de huisartsen de werkdruk ook hoog is en dat daarom o.a. de opleiding praktijkondersteuner in het leven is geroepen?! En het wordt tijd dat de beleidsmakers zelf aan ondervinden hoe dit in de praktijk is als zorgvrager. Zo wordt het voor de chronische zieken onder ons nog eens extra benadrukt dat je een ziekte hebt die nu helemaal je leven gaat bepalen (naast beleidsmakers).

 18. hoe zit dat dan? ik zie verpleegkundigen van een medisch technisch thuisteam nou juist dit soort dingen allemaal juist wel bij de patient thuis doen omdat het goedkoper is als in het ziekenhuis? Gaat nu een praktijkondersteuner bij een huisarts dit soort dingen doen en zit de MTH verpleegkundige werkeloos thuis omdat bij haar/hem van alles wordt weggehaald? Ik snap er echt helemaal niks meer van.

 19. mee eens dat het niet klopt dat dit uit de AWBZ geschrapt is, we werken juist met wijkverpleegkundigen in nauwe samenwerking met de huisartsen die nu bij wijze van spreken deze wv moet gaan betalen als zij deze handeling verricht bij de client, slechte regeling van deze nieuwe financiering in de zorg en hopelijk wordt dit snel weer afgeschaft

 20. Dat is gewoon te gek! Ik zou zeggen met z’n allen brieven schrijven naar de beleidsmakers, en de vakvereniging er achteraan zetten. Ik denk dat dit weer een van de regels is die op papier er goed uitzien, maar in werkelijkheid onwerkbaar is.

 21. beleidsmakers zouden eens te moeite moeten nemen om eerst eens in de praktijk te gaan kijken voordat ze iets schrappen, hoe het werkt indien ze wat geschrapt hebben of veranderd…op papier is alles te realiseren.. maar de praktijk laat wat anders zien !!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.