Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Proactief’ is een vies woord

Ik heb een nieuwe lijfspreuk.
'Proactief' is een vies woord

Proactief. Een nieuw woord dat ik opving op het Nursing Event. Na een inspirerende workshop is ‘proactief’ nu mijn nieuwste stopwoord geworden. Althans, dat is míjn goede voornemen voor 2009. Er is echter één probleem. ‘Proactief’ is een vies woord. Niet om waar het voor staat, maar gewoon om het woord. Net als termen als ‘evidence based’ of ‘prestatieindicatoren’. Na zo’n woord hoor ik alleen nog maar bla-bla-bla. Mijn brein slaat ervan in de sluimerstand.

Maar proactief dus. Ik zal mijn nieuwe inspiratie proberen uit te leggen.
Ik zit in de trein. In Zwolle blijft het ding onnodig lang ‘omhangen’ op het station. Dan roept een conducteur om dat de machinist er nog niet is. Ik neem de extra tijd om de mede-passagiers eens goed te bekijken (je weet nooit of er nog eens een verhaal in schuilt!) Naast mij zit een oud baasje met grijze snor tot ver over zijn wangen, wollen trui, spijkerbroek en bergschoenen.

Tussen de stevige stappers staat een grote rugzak half open, vol met boeken en levenservaring. Aan de andere kant van het gangpad zit een vijftiger met fronsen tot over zijn wangen. Die begint steen en been te klagen over de asociale, niet opdagende machinisten ó-ve-ral. Hij heeft dat ook áltijd, zegt hij. De gesnorde man hoort stil en beleefd het geklaag aan van de klager. Als laatstgenoemde echter zwijgt voor een adempauze, ziet de oude man kans voor een smakelijke anekdote. Over een boemeltreintje in Bolivia. Die een hele dag doet over een traject als Zwolle – Leeuwarden. Het mannetje noemt het tijd voor onthaasten, goede boeken en zelfbezinning. Mr. Mopper trekt een wenkbrauw op. Hij leert nóóit mensen kennen, omdat iedereen altijd zo chagrijnig is door de vertraagde treinen, zegt hij.

De wijze besluit er een levensles in te gooien: ‘Iedereen heeft zijn eigen reis te maken en treinen te halen,’ spreekt hij wijs. Hij licht zijn wijsheden toe en vertelt open en eerlijk over zijn buurjongen die vorige week dinsdag totaal overspannen voor een trein sprong: ‘De één zijn onmacht is overmacht voor de ander,’ zegt hij. ‘Terwijl velen in die trein extra tijd kado kregen om na te denken en te ontspannen, verloor iemand anders zijn tijd en een moeder haar zoon.’

De mopperman knikt. Zou hij begrijpen welke les hier valt te leren? ‘Ja,’ zegt hij. ‘Ik had die dag inderdaad enórm vertraging!’

Conclusie: mopperman ‘was’ ik en wijs wil ik worden. Proactief. Bla-bla-bla.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Boeiend jou invulling van pro-actief, een doordenkertje. Ik gebruik het woord graag en ook veel. Voor mij heeft het een iets andere betekenis.Je bent proactief en dan durf je na te denken over de toekomst, je durft er een beeld van te vormen. Ik weet wat ik wil en waar ik naar toe wil. Ik ken de drempels maar ook de mogelijkheden. De toekomst wenkt me als een uitdaging. Met dat toekomstbeeld voor ogen handel ik dan pro-actief of zet ik alles aan het werk om die toekomstdroom te realiseren. Het tegenovergestelde van pro-actief is dan re-actief. Ik houd me alleen bezig met wat zich voordoet op dit ogenblik. Ik los de problemen op zoals ze zich voordoen, voor de voet… en een beetje als een kip zonder kop. Ik leer hier niets uit voor de toekomst omdat ik niet aan zelfreflectie doe…en ik wordt moe omdat ik energieverliezend werk…
    Groetjes
    Carine

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.