Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Problemen door onregelmatigheid

Mijn leven in een paar regels. 28 september 1978 ben ik geboren. Na 16 schooljaren begon ik in 1996 aan de hbo-v. In 1997 ging ik het huis uit; samenwonen. In 2000 raakte ik gediplomeerd en aan het werk. In 2001 ging ik trouwen en in 2006 werd ik moeder.

Een paar regels vol ge- en jaartallen; mijn leven, met vooral de ups. Uiteraard is er meer gebeurd dan ik hierboven beschrijf. Sommige dingen houd je voor jezelf. Zo ging ik bijvoorbeeld eind 2009 scheiden. Niet echt iets om vrolijk, uitgebreid over te bloggen…

Na een flinke poos bleek het leven gewoon door te gaan. Er zijn er hier vast mensen die het met mij weten. Nee, scheiden was niet leuk. Maar soms is getrouwd blijven toch erger. Hoe dan ook, nu ben ik vrolijk gescheiden. Het gaat goed met mij, met mijn dochter en zelfs met mijn ex. Leven denderde door en inmiddels hebben we allebei nieuwe liefdes. We kunnen nog goed samen afspraken maken, dus alles komt uiteindelijk wel weer goed, geloof ik.

Toch kan scheiden, naast emotionele hobbels en bobbels ook praktische problemen met zich meebrengen. Veel zwaarder nog dan het verdelen van geld en kasten, vond ik het verdelen van ons wonder; onze dochter. Hoe doe je het goed, want je hoort zoveel over kinderproblemen door ouderscheidingen? En zowel vader als moeder willen dochter toch fulltime zien?

Met wat praten en nog wat praten, hebben we het heel prima kunnen regelen. Het blijkt alleen in de praktijk heel ingewikkeld. Net als ‘vroeger’ werkt hij nog fulltime en ik maar 24 uren. Maar hoe zorgen we dan samen voor 100% kinddekking? Want ik wil mijn dochter zo min mogelijk in voor- en naschoolse opvang en overblijf ‘dumpen’.

De reden dat ik dit persoonlijke verhaal wereldwijd bekend maak, is omdat ik verpleegkundige ben. En dan zo eentje die onregelmatig werkt. Soms werk ik ver voor een schooldag begint. Soms werk ik op een vrije dag. Soms werk ik tot middernacht of slaap ik overdag. En hoe dan met mijn dochter?

De verschillende kinderopvangen die mijn omgeving rijk is, halen er allemaal hun schouders voor op. Er is eigenlijk niemand die in avonduren of heel vroeg ’s ochtends mijn dochter kan waarnemen. Ik moet maar familie vragen, zeggen ze, maar zij kennen mijn familie niet.

Ik schrijf deze week het verhaal heel dicht bij mezelf. Ik wil gewoon erg graag weten: hoe doet iedereen dat onregelmatig werken? Is het werkelijk zo, dat we soms dit werk moeten verlaten door het thuisfront? Zijn er oplossingen voor? Of ben ik toevallig de allerenige (gescheiden) verpleegkundige met oppasproblemen?

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Inderdaad wat de anderen hier al zeggen… een gastouder. Ik ben zelf werkzaam als gastouder en toevallig las ik dit stukje. Er zijn genoeg flexibele gastouders te vinden denk ik. Zelf begin ik regelmatig al om 6 uur ’s ochtends met werken, vanwege een alleensteende moeder met ploegendienst. Er is ook weleens een kindje blijven slapen. Vaak is er in overleg een hoop mogelijk. Zo, nu weer genoeg het gastouderschap gepromoot haha. Maar wie weet is het een oplossing voor je.

  3. heb 2 kids en een man die ook in drie ploegen werk. Ik werk in het WKZ. De regelmatige banen trekken mij niet, een keuze om hier te blijven. Enige oplossing als je 7u. ’s ochtends al de kinderen ergens opgevangen moet hebben; een gastouder. Heb er ook een paar jaar aan huis gehad, dat was helemaal ideaal. Alles hangt of staat met een gastouder die flexibel is en waarbij je met een gerust hart je kids achter laat. Daarnaast hebben we een oppas voor de avonduren. Succes met de spagaat waarin we met velen liggen…

  4. Hallo,
    Heel herkenbaar en ook de getallen komen nagenoeg overeen behalve dat ik niet gescheiden ben, maar gelukkig getrouwd. Echter heeft mijn man 2 banen, dus opvang komt neer op een gastouder die ook avonden en nachten opvangt. Zo lukt het om onregelmatig te werken en voor kinderen te zorgen!

  5. Mijn vrouw en ik werken allebei in de zorg. We zouden dus allebei onregelmatig moeten werken maar als je zelf voor je kinderen wilt zorgen is dat logistiek gewoon onmogelijk. Ik werk nu 28 uur per week in de nacht ( thuiszorg ) en mijn vrouw 24 uur per week in de avonddienst ( longafdeling ). Ieder uur van de dag iemand thuis dus geen stress bij sportdagen op school, extra vrije dagen peuterspeelzaal etc. Nadeel is dat we gemiddeld 1 dag in de week samen vrij zijn wat vaak een maandag of dinsdag is in ons geval dus voor uitjes als gezin zijn we afhankelijk van de vakanties maar de rust die het binnen gezin geeft is onbetaalbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.