Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Productie

In de zorg gaat het om productie, zo luidt een artikel op de website van Trouw. Daarin beschrijven twee verpleegkundigen de reden waarom ze ontslag namen. Beide liepen tegen het efficiencybeleid aan van het ziekenhuis.

Productie

 

Dezelfde zorg moet door minder mensen verricht worden . Een herkenbaar probleem, zo ook voor veel mensen die op het artikel gereageerd hebben.

 

Het probleem van zoveel mogelijk opnames erin ‘proppen’, is voor mij helaas herkenbaar. Kinderen verplegen vergt echter zo’n andere aanpak dan een gewone volwassenen afdeling: je hebt de verpleegkundigen echt helemaal nodig. Je zit bijvoorbeeld met voedingstijden. Die kunnen variëren van 3 tot 12 keer per dag, en dat kost veel tijd. En lang leve de ouderparticipatie. In de korte tijd dat ik nu op de kinderafdeling ben, heb ik geleerd dat een kind meestal het beste te troosten is door de ouders.

 

Op de vorige afdeling waar ik gewerkt heb, was ‘productie draaien’ een zeer herkenbaar fenomeen: steeds minder personeel, steeds meer patiënten. Zó erg zelfs dat het personeel moest smeken om een opnamestop, waar gelukkig wel gehoord aan gegeven werd. Als ik druk-druk van patiënt A naar patiënt B vloog, zat het me wel eens hoog dat je zo weinig tijd voor de mensen had. Dat je soms iemand te lang moet laten liggen in een vieze luier of bed. Zelfs mensen te laat eten kunnen geven door de drukte kwam voor. Zaken die pijn aan je hart doen.

 

Wat ook voorkomt: als enige gediplomeerde op een vleugel staan en dan nóg de coördinatie op je durven nemen. Te zot als je erover nadenkt, want als er iets fout gaat ben jij wel degene waar het over gaat bij het tuchtcollege.

 

Denk jij dat ontslag nemen de oplossing is? Wat kunnen we doen tegen het alsmaar groeiende efficiencybeleid?

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.