Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Professionele afstand?

Hij is een verrekt goede hulpverlener. Een fysiotherapeut. Erik. Ja, hij is een man. En van die ‘nood’ heeft hij een deugd gemaakt. Hij redt zich prima in de zorgwereld vol vrouwen en charmeert er op los.
professionele afstand

Nee, Erik is geen engerd. In tegendeel. Menig collega en / of patiënt verheugt zich op een samenzijn. Want Erik is oprecht geïnteresseerd. Erik onthoudt namen en data en details van een gesprek van weken terug. Daarom komen cliënten graag terug bij Erik. Omdat hij echt is en lief. En echt lief.

Helaas voor Erik ziet hij er ook nog leuk uit. En ik zeg helaas, want dat maakt dat hij soms in de problemen komt. Hij is niet alleen oprecht en charmant, hij is ook een knappe man. En die combinatie verwart heel af en toe een cliënt.

Ik ben Sandra, vrouw, niet meteen een fotomodel. Ook ik ‘bewerk’ patiënten met mijn liefde en aandacht. Het heeft mij nog nooit in problemen of patiënten in verwarring gebracht. Ook ik ben hulpverlener, verpleegkundige in dit geval. Als verpleegkundige ontvang ik af en toe dingetjes van mijn hulpgebruikers. Een rolletje dankjewel, zeg maar, in de vorm van Mentos of een chocoladereep. Ik zie er niks verkeerds in om het aan te nemen. Sterker nog, ik merk dat ik mensen beledig en belemmer in hun uiten van emoties, als ik snoep weiger.

Erik krijgt een zakje M&M’s. En daarna nog één. Hij neemt het aan uit beleefdheid. Vindt ze niet eens lekker. Deelt ze uit onder collega’s. Maar de M&M-gever begrijpt hem des ondanks verkeerd. Ineens hangt er een plastic zak met allerlei lekkernijen aan de trekhaak van zijn auto. Met sinterklaas tikt de M&M-gever op zijn woonkamerraam. In de tuin staat een zak vol cadeau’s. Dat is wel een heel groot en dreigend dankjewel.

Erik vraagt aan mij wat hij verkeerd heeft gedaan. Zijn vrouw is er niet blij mee. Zij vreest dat Erik zijn cliënten teveel aanmoedigt met snoep aannemen en knipogen. Tja, ik zie Erik niet in zijn werk. Dus ik weet niet hoever zijn service strekt. Maar ik geloof hem, als hij mij met een innemende glimlach vertelt dat hij niet weet wat hij verkeerd doet. Hij flirt niet, deelt geen telefoonnummers uit. Hij heeft nooit vertelt waar hij woont. Hij pakte alleen, na een half uur therapie, een zakje M&M’s aan.

Erik is een man. Een aantrekkelijke man, die heeft geleerd hoe hij met zijn kwaliteiten zijn cliënten over hun lichaamsgrenzen heen kan laten gaan. Niet op een verkeerde manier, maar wel zo dat zij langer doorzetten en dus eerder weer lopen en klachtenvrij zijn. Kan hij er iets aan doen, dat die opgeknapte cliënten, zonder klachten, blijven komen? Omdat ze hem zo leuk vinden.

Moeten aantrekkelijke hulpverleners minder vriendelijk zijn? Of minder aannemen? Of moeten gewoon alle zorgverleners overal voortaan streng kijkend hun programma afdraaien, zonder extra’s te geven of te ontvangen?

Hoe moet Erik hier mee omgaan?

4 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Knap of niet knap..een kwestie van smaak.Een troost: je wordt vanzelf blijvend lelijker:)
  Dit zijn overdrachtsverschijnselen, op basis van wat voor achtergrond dan ook.
  Dat soort van préoccupaties/denken/wensen zijn in elke persoonlijke relatie terug te vinden,m.n. bij beroepsmatige relaties.
  Voorheen was het adagio;”optimaal contact met behoud van distantie”.Nu blijkt m.n. dat laatste meestal toch een sta-in-de-weg bij authenticiteit en spontaniteit.
  Dat kan uit de hand lopen en leiden tot ongewenst stalkersgedrag..Een risico.Neemt niet weg dat distantie als vaste regelvoor nog groter problemen kan zorgen(nummergevoel,te verwaarlozen hoeveelheid, niet serieus genomen voelen,zwijgzaamheid,onbetrokkenheid e.d.) en dat is zeker niet professioneel

 3. hey,
  Ik zou een andere therapeut de zorg laten overnemen, zodat Eric niet meer geconfronteerd word met de ongewenste cadeautjes…zo hoeft hij zelf niet “onvriendelijk” te zijn en de patient af te schepen (als ze dit al snapt) maar kan hij rustig zijn werk blijven doen, en depatient wordt ook geod verzorgd door een collega, zet een ander schema op zodat er iemand anders deze patiente krijgt..
  grts
  Carola

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.