Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Professionele ondersteuning van de zzp’er in de zorg

In januari ontvang ik de jaarlijkse rekeningen van de Kamer van Koophandel, FNV-zelfstandigen, VenVN, organisaties waar ik lid van ben. Het totaalbedrag van een slordige 400 euro wordt van mijn bankrekening afgeschreven. Moet ik daar niet eens kritisch naar kijken, dacht ik onlangs, ook al omdat ik het afgelopen jaar me heb aangemeld bij de coöperatie voor de zelfstandigen in de zorg? Wat betekenen deze organisaties voor mij als zzp-er in de zorg, wat doen die ‘clubs’ eigenlijk? Laat ik ze eens onder de loep nemen.

Kamer van Koophandel
Zij heeft in Nederland als missie ondernemers verder te helpen met ondernemen en heeft o.a. de volgende wettelijke verplichte taken:
• Het beheren van de wettelijke registers van bedrijven en instellingen met rechtspersoonlijkheid (het handelsregister).
• Het geven van voorlichting, op het gebied van starten, internationaal ondernemen, nieuwe regelgeving en bedrijfsoverdracht.
Het inschrijven van mijn bedrijf Onbezorgd Thuis is dus verplicht op grond van de Handelsregisterwet, ik blijf gewoon het bedrag van zo’n 40 euro betalen.

V&VN staat voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Zij beweren ‘dé beroepsvereniging van en voor verpleegkundigen en verzorgenden’ te zijn. Met elkaar zorgen ze ervoor dat ik mijn beroep goed kan uitoefenen. Maar ook dat ik ‘plezier houd in mijn werk en ik trots kan blijven op mijn vak.’ Ze bestaan vijf jaar, en hebben dit onlangs gevierd tijdens het VenVN Lustrumcongres waar ik helaas niet bij kon zijn.
Helaas zeg ik omdat ik me bij deze vereniging thuisvoel. Door hen word ik via site, nieuwsbrief en ledenblad op de hoogte gehouden van wat er speelt in de zorg, hoe het staat met de positie van de verpleegkundigen en verzorgenden.
Als zzp’er ben ik lid van het platform Zelfstandigen: via de digitale nieuwsgroep kan ik netwerken met andere zzp’ers, gewoon per e-mail. Collega-zzp’ers komen daar met vragen, waar altijd wel iemand van de groep een antwoord op heeft. Ik maak gebruik van het Kwaliteitsregister, een handig instrument dat voor mij bijhoudt hoe het staat met het peil van mijn deskundigheid. Ook kan ik gebruikmaken van hun Klachtenregeling. En regelmatig volg ik een bijeenkomst door hen georganiseerd zoals binnenkort de Theatervoorstelling Dementie.
Ik hoef geen lid te worden om gebruik te maken van bovenstaande faciliteiten, maar vanwege flinke kortingen is het sowieso lucratief om het wel te doen: lidmaatschap kost 62 euro en daarmee krijg ik al een korting van 60 euro op de inschrijving van de Klachtenregeling.

De Coöperatie van Zelfstandige Zorgprofessionals is ‘een uniek samenwerkingsverband van en voor zzp’ers in de zorg, nog maar pas, sinds afgelopen jaar, opgericht. Het doel is om samen een sterke positie in de markt te creëren en als marktpartij de best mogelijke zorg rondom de cliënt te faciliteren.’
Wat is de meerwaarde van deze organisatie voor mij? Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo veel maar door een kleine groep mensen wordt er keihard gewerkt aan het specifieke zzp’er ondernemerschap en alle producten en diensten die daarbij komen kijken. De diepte in dus. Een zeer belangrijk item is dat op termijn de zzp’er, onder andere ik dus, structureel werk kan vinden via de coöperatie. Ik volg het op de voet en heb er graag het vriendenlidmaatschap voor over van 10 euro.

FNV Zelfstandigen is ‘een autonome vereniging van en voor zzp ‘ers met als doelstelling de belangen van haar leden te behartigen. Naast de belangenbehartiging biedt ze nog een aantal andere (gratis) diensten aan voor leden.’ Ik ben mijn leven lang lid geweest van ‘de bond’. Dat hoorde zo.
De bond kan een grote rol  spelen in het maatschappelijk leven en vormt vaak de basis voor grote veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan het minimumloon. Toen ik zelfstandig ondernemer werd heb ik het lidmaatschap van de AbvaKabo omgezet naar dat van FNV zelfstandigen. Behalve de factuur betalen (189 euro) en hun magazine doorbladeren doe ik op dit moment niets met het lidmaatschap.

Nu ik alles op een rij heb gezet kom ik tot de conclusie dat ik een aardig pakket heb aan professionele ondersteuning. Zit ik met vragen, dan kan ik altijd wel terecht bij een van bovenstaande organisaties. Alleen FNV-zelfstandigen biedt op dit moment geen meerwaarde voor mij. Reden om per 2012 het lidmaatschap op te zeggen als daar geen verandering in komt. Ik moet niet overdrijven, toch?!

Hoe zit het met jouw professionele ondersteuning? Zie jij het nut ervan in en wat heb je er voor over?

1 REACTIE

  1. Ik ben ook lid van de organisaties die je genoemd hebt, behalve FNV.
    Verder ben ik, toen er VAR problemen kwamen, mijn eigen BV begonnen via het Uniforce concept.
    Voor het gebruik van het concept betaal ik 119 euro per maand. Wat krijg ik daarvoor?
    Mogelijkheid van een collectieve arbeidsongeschiktsverzekering, waardoor veel goedkoper uit ben dan ik was als zzp-er. Verder alle ondersteuning die ik nodig heb op het gebied van ondernemer zijn. Geen VAR problemen meer, mijn arbeidspositie is nu goed geregeld. Verder is er een klachtenregeling waar ik niets extra voor hoef te betalen. Door het Uniforce concept kan ik me meer richten op mijn kerntaak: verplegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.