Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protocollen

We gaan bij Vivent weer een nieuwe uitdaging tegemoet. Enkele jaren geleden is Vivent ontstaan na een fusie tussen de Thuiszorg Den Bosch en enkele verpleeg- en verzorgingshuizen. Sinds die tijd zijn de protocollen die binnen Vivent gebruikt worden, niet geharmoniseerd.
Protocollen

Theoretisch kan dat betekenen dat bijvoorbeeld een katheter er in het verpleeghuis in Rosmalen heel anders wordt ingebracht dan bij een mevrouw  in Schijndel. Nu is dat natuurlijk niet zo, maar om alle protocollen te harmoniseren, da’s een hele klus.

Vivent heeft zich daarom aangesloten bij Vilans, een onafhankelijk kenniscentrum op het gebied van de langdurende zorg. Eén van hun producten is de kennisgemeenschap KICK , waar je als organisatie gebruik maakt van onder andere de protocollen. Zo is de module Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en overige handelingen een welkome aanvulling voor de protocollenbank van Vivent.  Ik maak deel uit van de themagroep die de protocollen gaat implementeren.

Allereerst zijn de protocollen van Vivent naast die uit de module gehouden. Gelukkig blijkt dat er niet zo heel erg veel verschillen zijn. Ik heb er zelfs nog dingen in ontdekt, die ik niet wist, of waarvan ik de kennis diep had weggestopt.

Wat een grotere uitdaging wordt, is om de inhoud van alle protocollen onder de diverse geledingen van Vivent bekend te maken, en aan de protocollen het deskundigheidsniveau te hangen dat binnen onze organisatie gaat gelden. Want ook daarin wordt het komende jaar het een en ander aangepast.

De komende weken zijn we er met onze themagroep wel druk mee. Alhoewel ik niet zo’n voorstander van strak gereglementeerde zaken ben (waar blijft anders je eigen inzicht?!), de protocollen uit KICK zijn goed te hanteren. En gelukkig staat bij elk protocol ook voldoende achtergrondinformatie om – als het nodig zou zijn – van een protocol af te wijken.

Nooit gedacht dat het implementeren van protocollen leuk werk kan zijn!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.