Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Quinten op de rode loper

Nu ik in het tweede jaar zit begint de opleiding voor mijn gevoel pas echt.

In het jaar hiervoor heb ik de basishandelingen geleerd en bouwde wat praktijkervaring op als leerling-verpleegkundige in een verpleeghuis. Nu, na twee weken school heb ik al de ziektebeelden cva en diabetes mellitus uitgewerkt in de vorm van een rode loper. Een wat?!

Een rode loper is een A4-tje met daarop tien punten: begripsbepaling, epidemiologie, anatomie/fysiologie/pathologie, ethiologie, symptomatologie, onderzoek en diagnostiek, therapie, prognose/beloop, complicaties en eventuele aandachtspunten van de verpleegkundige zorg.

Vervolgens zoek ik de ziekte op. Dit doe ik meestal via het internet. Daarvoor gebruik ik vaak sites van patiëntenverenigingen en heb ik bijvoorbeeld Wikipedia als vergelijkingsmateriaal. Andere handige en betrouwbare informatie haal ik veel uit schoolboeken en de colleges.

Voor een rode loper heb je dus veel informatie nodig en ik ben er dan ook intensief mee bezig. Want onder elk punt probeer ik een duidelijk verhaal neer te zetten met gebruik van anatomische begrippen. Zodat ik het later weer terug kan lezen als ik mijn kennis wil ophalen.

Uiteindelijk heb ik er dan ook veel tijd ingestoken. Maar dan heb je ook wat! Want ik weet nu best veel van cva en diabetes af. En je hebt dan ook wat anatomische begrippen bijgeleerd! Zo weet ik nu wat atherosclerose is, oftewel aderverkalking. 

5 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bedankt voor de reacties allemaal!
  @ Hans, inderdaad ik beschik ook over beide boeken en ik gebruik ze ook vaak.
  @Joep, Leuk dat je mijn blogs leest! Bedankt voor de info. Natuurlijk waardeer ik de nuance. Hoe meer ik ergens iets van afweet hoe beter!
  Groetjes Quinten.

 3. hey Quinten,
  ik lees je blogs graag en geniet van je enthousiasme. het is ook een prima idee om ziektebeelden via een rode loper uit te werken. echter, ik denk dat er een pluisje ligt op 1 van je tapijten:
  Atherosclerose wordt eigenlijk ten onrechte aderverkalking genoemd, omdat het juist de slagaders beschadigt. Het is een verzamelnaam voor allerlei processen in de slagaderwand (arteriewand) waardoor deze wand tenslotte verkalkt en verhardt (=sclerose).
  ik hoop dat je deze nuance kunt waarderen

 4. Mijn complimenten hoe je hiermee bezig bent. Ook het feit dat je anatomische begrippen in de rode loper verwerkt. Is inderdaad handig om je kennis te verbreden. Misschien idee om vaker boeken en patientenverenigingen te gebruiken, dat doe ik zelf namelijk ook.
  Succes verder!!

 5. Het lijkt mij een uitgebreide manier om een ziekte of aandoening uit te zoeken. Wat ik soms nog wel een mis is het inzicht van studenten hoe de patiënt er daadwerkelijk nu uitziet.
  Nog een tip/ waarschuwing; op wikipedia kun je veel informatie vinden, maar veel hier van is niet evidence based en kan geschreven zijn door ‘leken’. Wees hierop altijd bedacht als je infomatie opzoekt via internet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.