Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Ramen lappen: uitbuiting?

Ramen lappen, vloeren vegen, zeven nachtdiensten in het eerste jaar. Het is realiteit in de wereld van de student verpleegkunde.

Zelf heb ik het gelukkig nooit zo extreem meegemaakt, maar zo is het niet voor alle studenten.

Ik hoor verhalen over de meest onmogelijke dienstroosters. Worden leerlingen in de instellingen uitgebuit of is dit een normale zaak?

Met de poetsdoek zwaaien in het ziekenhuis… is dát nou stimulerend voor nieuwe leerlingen? Snuffelstagiaires die bloeddruk mogen meten, of mee mogen kijken wanneer er een infuus geprikt moet worden: dat is cool! Logisch dat zij kiezen voor de zorg.

Maar studenten verpleegkunde die worden uitgebuit als goedkope arbeidskracht, moeten die dat zomaar pikken? Natuurlijk gebeurt dat niet in iedere instelling en op iedere afdeling, maar ik hoor het akelig vaak. En als leerling bevind je je in een kwestbare positie, zo heb ik zelf ook ondervonden.

Studenten verpleegkunde zijn bang om afgerekend te worden als ze ergens tegenin gaan. Maar grenzen stellen is toch één van de competenties? Soms is het een beetje dubbel, vinden jullie niet?

Welke ervaringen hebben jullie hiermee en wat heb je eraan gedaan?

12 REACTIES

 1. Ik vind dat je als leerlingverpleegkundige, eerstejaars of vierdejaars, eerste stage of niet, allee zaken moet kunnen doen die met verpleegkunde te maken hebben, van het wassen van PATIËNTEN (en dus geen ramen) tot verpleegtechnische handelingen en daar horen huishoudelijke klussen niet bij. Je bent er om het vak van verpleegkundige te leren en niet dat van een afdelingsassistente of interieurverzorgster.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben van mening dat je als eerste stage moet lopen in een verzorgings- of verpleeghuis. In deze instellingen leer je eigenlijk de beginselen. Ik heb eerst een stage van 10 weken gehad, in een verzorgingshuis en heb hier ook eerst moeten afwassen en opruimen. Je leert dan ook een praatje te maken met de bewoner, wat ook erg belangrijk is in het vak verpleegkunde.

 4. Tuurlijk komen er ook huishoudelijke taken bij kijken. Ik heb stage gelopen in het ziekenhuis als 1e jaars… Je mag nog lang niet ales, en aan gebrek aan wat beters, als er bijv. een wond verzorgt moest worden, ging ik wel even nachtkastjes afdoen ofzo. Al moet het natuurlijk niet zo worden dat je taken van de schoonmaak dienst overneemt!

 5. Wat een gezeur. Als stagiaire moet je alle aspecten van het vak mee maken. Door een goed POP/PAP weet de begeleider waar je aan wil werken maar opruimen en schoonmaken zijn ook onderdeel van ons werk. Vind je de toegewezen taken te eenzijdig bespreek je dat. Niks weigeren of van je af bijten; normaal communiceren. Ook samenwerken moet je leren.

 6. Waar het hierboven over gaat is niet zo zeer alleen maar poetsen. Het heeft te maken met huishoudelijke taken. Wanneer een verpleegkundige gekoppeld is aan een stagiaire dan wordt er te makkelijk door de vpk gezegd dat de leerling de kamer van een net ontslagen patient mag opruimen want dan kan de vpk ‘meer verpleegkundige taken doen’.
  Het is per begeleider afhankelijk. Ik ben wel degelijk uitgebuit in mijn stages. En je wordt ook afgerekend ondanks dat dit een competentie is. De meeste verpleegkundigen willen geen onderbouwd ‘weerwoord’ van een leerling verpleegkundige horen. Er wordt vaak gedacht dat het maar op een manier kan. En hier wordt de verpleegkundigen dan ook vaak op afgerekend.
  Een methode om dit te voorkomen is heel duidelijk bij aanvang van je dienst aangeven wat je wilt gaan doen.
  Ik moet wel zeggen dat het echt niet aan de lopende band gebeurt maar het is volgens mij afhankelijk van je werkbegeleider en de cultuur op je stageadres.

 7. Waarom van je af BIJTEN?Sinds wanneer bijten we naar elkaar? Als het te dol wordt, dan ga je er toch gewoon over praten?Ik vind het zo gek nog niet om eerst met z’n allen te verzorgen en dan te gaan poetsen, dan weet je zeker dat alles schoon is, wel zo prettig voor de mensen die we verzorgen.
  Ik had als 18 jarige om de 3 weken nachtdienst en in die nachtdiensten moest heel wat gebeuren. Neen, ik heb dat niet direct als uitbuiting gezien, want als ik iets schoon maakte dan hoefde dat overdag niet meer te gebeuren. En als er door drukte geen tijd voor was, dan zei ik dat gewoon.
  Ik neem aan dat iedere student een POB heeft waarin staat wat in de stageperiode moet gebeuren.En af en toe mee poetsen, daar wordt niemand minder van.Ik “hoor”hier nogal wat slachtoffertonen, maar ik neem toch aan dat er op een open manier wel gesproken kan worden over dat wat niet klopt. Als dat niet kan, dan is er meer mis.Maar kom aan ik heb zaterdag met een collega het hele opberghok op staan ruimen, daar roep ik echt geen student voor.Maar ik voel me er ook niet te goed voor.

 8. Het is belangrijk dat de leerling voor aanvang van de stage zijn pop/pap plan inleverd. De werkbegeleider kan dan kijken waar de leerling mee bezig is en wat ze kunnen/willen leren. Maak voor de weken dat je stage loopt per week een plan met wat je die week wil leren. Punt niet gehaald neem je het mee naar de volgende week.Het biedt de leerling en werkbegeleider houvast. Evalueer dit plan iedere week (kan in een wartiertje).
  Het is niet erg om te poetsen dat hoort er ook bij, zo leer je ieders werk op de juiste wijze in te schatten.
  Succes met de stage’s

 9. Natuurlijk is het niet het leukste werk om te poetsen maar ik denk dat het voor vorming van stagaires best okee is om alle facetten van de zorg te geven. En daar hoort ook het creeeren van een prettige leefomgeving bij. Van zelf poetsen leer je de omgeving signaleren en een norm stellen van wat aanvaardbaar is. Daarbij is een extra hand zeer waardevol. Ik zou zeggen, prima maar wel in perspectief. Alleen poetsen is niet okee, maar je neus ervoor ophalen is dat ook niet.

 10. jah ik herken het ook uit m’n eerste stage. ze kookte op de afdeling in het verpleeghuis en het was zelfs zo dat ik bijna elke dag in de keuke stond en niet in de zorg!!nadat ik er wat van gezegt had ging het beter, nog 1x in de week(van de 4)
  tip: probeer van je af te bijten, geef je mening!!!!

 11. Ik snap je reactie wel, anderzijds, verpleegkundigen v
  “vergeten” nog wel eens hoe de interieurverzorger zich voelt in zijn job, ik bedoel een verpleegkundige laat nog wel eens een en ander liggen dat dan op het bordje van de schoonmaker beland hoort natuurlijk niet zo, als je zelf hebt gepoetst dan heb je wel repect voor de vakpoetser!
  Het is zeker niet de bedoeling dat leerlingen en stagiaires worden uitgebuit heb dat zelf ook paar keer meegemaakt, daar mag je zeker wel wat van zeggen en/of je ligt de school in, een stagiair of leerling hoort boventallig aanwezig te zijn!

 12. Zelf heb ik het jammmer genoeg ook mee gemaakt. Ik liep in mijn eerste jaar stage in een gehandicapten instelling. Ik had het gevoel dat ik werd opgeleid tot schoonmaakster in plaats van tot verpleegkundige. Wij hadden weinig keuze, aangezien de instelling voornamelijk draaide op stagiaires en we dus wel moesten schoonmaken. Ik was nog maar een broekie van net 17 jaar en was toen nog niet zo assertief dat ik er wat van zei. Als je in een dergelijke situatie zit is het namelijk heel lastig om er toch een goede leersituatie uit te halen. Nu ik ouder ben en meer ervaring heb in de zorg, zou het me waarschijnlijk niet nog een keer over komen.

 13. ikzelf ben student
  als student wordt je vaak geconfronteerd met dingen die niet overeenkomen met wat je geleerd hebt. Als je het bevraagd, ben je te pro-actief; ga je ertegen in door te zeggen dat het niet overeenkomt met wat je geleerd hebt, dan ken je je plaats niet als student; maar als je braaf alles slikt wat ze zeggen, dan ben je een te stille student, te sub-assertief
  op de ene dienst moet je meehelpen met de poets-ploeg, anders ben je een luiaard, maar op een andere dienst is het ten strengste verboden om de poetsvrouw een handje toe te steken!
  heel vervelend voor studenten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.