Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel Alexia: In de hoofdrol

Dit is Marieke de Vries, de nieuwe Plant in ons team, want die hadden we nog niet’. Rare blikken, gekke bekken. Daar gaat je nieuwe verpleegkundige carrière.
Redactioneel Alexia: In de hoofdrol

Je zult maar ‘Plant’ genoemd worden of ‘Monitor’. Nee, dan liever ‘Vormer’ of ‘Groepswerker’. Als je dan toch moet kiezen in dit toneelstuk of rollenspel. Het is alleen geen rollenspel. Want de rol die je speelt, ben je zelf. Je kunt er nu eenmaal niets aan doen dat je een Plant bent. Sterker nog, je kunt er maar beter trots op zijn. Want de Plant is de vernieuwer van het team. Als er problemen zijn, is zij degene die creatief aan de slag gaat met het bedenken van oplossingen. Tenminste, als we Belbin moeten geloven. Als je nu de draad kwijt bent, verwijs ik je naar het artikel ‘Verschillen maken een team beter’ in dit nummer.

Belbin is een Britse wetenschapper die jaren geleden de ‘teamrollen van Belbin’ ontwikkelde. Een handig hulpmiddel om de psychologische verschillen en talenten in een team naar boven te halen. Managers krijgen vaak les in de Belbinmethodiek om de talenten in een team optimaal te leren benutten. Persoonlijk ben ik niet zo van het hokjesdenken, zoals vele verpleegkundigen met mij. Maar van Belbin ben ik wel gecharmeerd en ik zie er ook wel wat in voor de zorg. Omdat het gelijkheidsbeginsel daar zegeviert en we er niet zo van houden om met ons hoofd boven het maaiveld uit te steken. Belbin zegt dat er juist verschil moet zijn om het beste uit een team te halen. En daar houd ik wel van. Geen mens is hetzelfde.

Uiteraard zit ik nu stiekem te broeden op die typetjes. Want wie ben ik dan? Mijn oog valt op de Voorzitter. Als hoofdredacteur is dat vast geen gekke gedachte. Deze populaire collega heeft charisma en persoonlijkheid. Ik voel me gevleid, maar krijg het warm. Mag je dat van jezelf zeggen? Ze wil graag (te) snel knopen doorhakken,.. wijkt moeilijk af van procedures… Wááát? Ja hoor eens even! Ik besluit per direct dat ik geen Voorzitter ben. Wel Bedrijfsman, Brononderzoeker, Plant, Monitor, Vormer, Groepswerker én… Voorzitter. En daar gaat de theorie van Belbin. Ik dicht mijzelf meerdere rollen toe dan één ‘hoofdrol’.

Brengt mij gelijk bij een interessant dilemma, want zijn wij wel in staat eerlijk naar onszelf te kijken? Met alle positieve en negatieve eigenschappen die daarbij horen? Volgens psycholoog en trainer Marleen de Bruijn is dat juist ook een belangrijk aspect van Belbin. Dat je jezelf leert kennen en inzicht krijgt in je eigen drijfveren en ontwikkelingsmogelijkheden. En, niet geheel onbelangrijk, dat je geen energie moet steken in zaken die jou niet liggen. Dat laatste is lekker hè? Zo moet je ook geen boek schrijven als anderen dat beter kunnen. Onze blogger Sandra bijvoorbeeld, heeft als typische Monitor bij Reed Business Media haar eerste boek gepubliceerd. Een bundel met een verzameling van haar beste Nursingblogs, speciaal uitgebracht voor de Dag van de Verpleging. Een dag waarop elke verpleegkundige in ieder geval één keer wel een hoofdrol heeft. Waarvoor applaus!

Alexia Hageman
Hoofdredacteur Nursing 
alexia.hageman@reedbusiness.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.