Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Redactioneel Marian: Stapeling

Het begint langzamerhand tot de burger door te dringen dat er zich in de gezondheidszorg draconische verschuivingen gaan voordoen, die voor individuen grote gevolgen kunnen hebben.
Redactioneel Marian: Stapeling

Zo zijn de plannen voor de bouw van een verzorgingshuis bij mij in de buurt, waar de huidige bewoners al tien jaar op wachten, opgeschort, omdat de woningbouwvereniging de financiering niet meer aandurfde. De financiële bijdrage die wooncoöperaties moeten leveren om wanpresterende coöperaties in het land overeind te houden, bleek een te groot struikelblok. Bovendien wil de oudere er waarschijnlijk niet meer wonen wanneer hij maandelijks wordt geconfronteerd met de huur en de kosten van de receptie en schoonmaak, terwijl zijn eigen kapitaal in een niet verkoopbaar huis zit. Aan de gemeentes zijn via de WMO veel taken toebedeeld ‘dicht bij de burger’ met tegelijkertijd een sterke korting op het budget. Moeiteloos wordt er vervolgens een beroep gedaan op zelfmanagement van de inwoner, gericht op het verbeteren van zijn ongezonde leefstijl en de in te zetten extra solidariteit van de buurt. Hoewel in overzichtelijke dorpen die solidariteit zeker zal bestaan, woont de meerderheid van de bevolking in stedelijke gebieden waar men zijn buurman vaak niet kent of juist wel, maar daar misschien niet blij mee is omdat hij problemen veroorzaakt. Vanwege het succes van het project ‘Zichtbare Schakels’ heeft de minister de afgelopen jaren 10 miljoen per jaar beschikbaar gesteld om de gewaardeerde inzet van wijkverpleegkundigen in deze achterstandswijken te continueren. In de helft van de gevallen heeft de gemeente het geld echter aan andere zaken uitgegeven. Alle reden dus om gemeentes te wantrouwen in hun besteding van zorggelden.

Het is zeker waar dat in Nederland een percentage ouderen welgesteld is en voor zichzelf kan (laten) zorgen, dus een collectief medelijden is niet bij voorbaat op zijn plaats. Crisis leidt ook tot nieuwe kansen. Maar verpleegkundigen hebben vaak te maken met kwetsbare mensen, bij wie een ongewenste stapeling van effecten kan optreden. En dan staat de ontwikkeling van zelfmanagement en leefstijlverbetering mogelijk niet bovenaan de prioriteitenlijst.

Marian Adriaansen, hoofdredacteur TvZ
Twitter: @mariantvz mail:redactie.tvz@reedbusiness.nlGeef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.