Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Reflecteren we wel genoeg?

'Doe jij mee aan de Week van reflectie?', werd me laatst gevraagd. Goh, weer een themaweek, was mijn eerste reactie. Maar wel een week die me aan het denken zette over mijn eigen reflecteren.
Reflecteren we wel genoeg?

Tja, weer een week met een thema… we richten elke week wel in voor iets. Volgende week bijvoorbeeld is het de Week van de Dialoog. Verder hebben we in november nog de Week van de Chronisch zieken. En dan de verschillende dagen, zoals de Natuurwerkdag, de Werelddag van de Man, Dag van de Mantelzorg, Wereld Diabetes Dag, de Internationale Dag van de Tolerantie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor wie geïnteresseerd is zie je hier een niet-compleet overzicht van de Dagen en Weken.

Maar goed, dan is er nu de Week van reflectie. Doelstelling is om tijdens die week in je zorginstelling activiteiten te organiseren rond moreel beraad en ethische reflectie. Goede zorg staat dan een week lang centraal.

Nu reflecteer ik me op zijn tijd een slag in de rondte. Na elk cliëntenbezoek (vaak ook al tijdens) ga ik bij mezelf na of mijn interventies goed zijn geweest. ‘Heb ik de juiste woorden gebruikt, is mijn bedoeling begrepen?’ Ik wik en weeg: hou ik vast aan de diepgewortelde verpleegkundige overtuiging dat decubitus te vuur en te zwaard voorkomen moet worden, of laat ik de cliënt die zo lekker slaapt, liggen?

Bel ik de arts gelijk, of schrijf ik op wat ik zie en wacht rustig tot hij het de volgende dag leest? Heb ik niet alleen geluisterd naar wat de vrouw van de terminale cliënt heeft gezegd, maar heb ik ook gehoord wat ze bedoelde?

Reflectie ook in het tweewekelijks cliëntenoverleg waar soms stevige noten gekraakt worden, van ethiek tot moreel beraad. Maar echt, uitgebreid stilstaan in teamverband bij ethische problemen, reflecteren op eigen functioneren of dat van het team? Nee, daar maken we geen tijd voor vrij. Terwijl dat wel zo zinvol kan zijn!

In de Week van reflectie is daar ruimte voor.  Eind november is het te doen. Het zou fijn zijn als je in die week een start kan maken bij jezelf, binnen je team of binnen je instelling. Kan klein zijn, mag ook iets groter. Op de kalender van de landelijke Week vind je voorbeelden.

Of heb je binnen je werk
voldoende ruimte voor reflectie? Geeft je werkgever daar structureel de ruimte voor? Praten cliënten bij jullie altijd mee, en worden ze als gelijkwaardige gesprekspartners gezien tijdens moreel beraad en ethische reflectie? Zit het ook bij jouw handelen ingebakken? Dan heb je die Week misschien niet nodig.

Jos Kaldenhoven is verpleegkundige in een VTT-team.

5 REACTIES

 1. Werk zelf hier in Noorwegen als verpleegkundige in de thuiszorg. Ben nu samen met een collega op een kursus etisch reflekteren,waarbij het de bedoeling is dat wij het op onze arbeidsplek gaan implementeren in de praktijk.Op heel veel plaatsen word reflekteren al standaard gedaan,bijv. op vrijdag tijdens de etenspause of de eerste maandag van de maand.
  Geloof zeker dat dit veel kan opleveren.

 2. Lees alle reacties
 3. Dag Jos,
  Mag ik U vragen: waar staat vtt voor? Bij ons in Frankrijk staat dit voor Vélo Tout Terrain of in het Nederlands, vertaald uit het Engels een Mountainbike.
  Zo zie maar als je even reflecteert.
  Ik vind je artikel zeer goed en ik vind persoonlijk dat er véél te weinig wordt stil gestaan bij verpleegkundige handelingen en ook wordt er teweinig gereflecteerd naar de inhoud van verpleegkunde, ik denk hier nog maar aan de vier stappen van Tronto die ze bespreekt in haar zorg-filosofie en die ik lees in de Franse vertaling “pour une société vulnérable”….
  Bvb. het feminisme in de zorg en waar ik gisteren bij een televisie-programma op één in Vlaanderen bijna van mijn stoel hoe homos bejegend worden in de maatschappij, hoe gaan wij er mee om in de zorg… wordt daar al soms over gereflecteert. Er is nog véél werk in de winkel. (Het bewuste TV-programma is gefilmd met een verborgen camera in drie steden in Vlaanderen en kan volgens mij herbekeken worden op één ). Het is je als homo aangeraden om eigenlijk weer te verbergen en je eigenheid te laten varen.
  Niets van aantrekken van die plastische chirurgie, blijf gewoon jezelf, af en toe eens jezelf reflecteren doet deugd en doet anderen ook nadenken, zo ben je nog een hulpmiddel voor anderen.
  Hou je goed….ben benieuwt voor je nieuwe vraag of aanbod.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.