Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regelarme instelling

Conny vindt dat er heel wat regels in de zorg de prullenbak in kunnen.

In 2012 starten proeven in zorginstellingen die met minder regels gaan werken. Sommigen gooien zelfs alle regels overboord. Eigenlijk weet ik niet precies wat ik mij bij een ‘regelarme instelling’, moet voorstellen. Is dit een organisatie welke zo is ingericht dat deze nergens een protocol voor heeft? En dus misschien iedere zorgverlener naar eigen inzicht te werk gaat?

 

Regels in de prullenbak

Vanuit een opdracht van de regering gaat er een proef starten met 28 instellingen. Deze gaan uitzoeken welke regels er echt nodig zijn. Ik denk dan meteen; oké, kom maar op. Vanuit mijn eigen ervaringen zijn er zeker nogal wat regels die ik meteen in de prullenbak zou willen gooien. En uiteraard sta ik hierin niet alleen. Er blijken ongeveer 230 instellingen in twee maanden tijd 700 meldingen hebben gedaan van hinderlijke regels.

 

Papierwinkel

Wat ik persoonlijk direct zou willen schrappen is, zijn de bergen met papierwerk. Daarnaast zijn er veel protocollen wat in de praktijk niet werkt. Er staat in zo’n richtlijn een erg leuk beschreven voorschrift maar staat vaak mijlenver  van de werkelijkheid. Want zeg nou zelf; wat is de meerwaarde om elke cliënt waar het goed mee gaat, elke maand op de weegschaal te zetten? Of waarom mag je niet eens lekker chinees halen voor de cliënten, omdat deze misschien niet onder de HACCP-eisen zijn klaargemaakt? En stel dat je nieuwe cliënt graag naar de dagopvang gaat waar ze al jaren vanuit de thuissituatie is geweest, ineens niet meer mag omdat ze nu in een verzorgingshuis woont? Dit aldus het zorgkantoor?

 

Wat voor een vrijheid zouden wij zorgverleners krijgen om de zorg te verlenen naar eigen inzicht, zonder alle plichten en wetten?

 

Welke regels kunnen wat jou betreft meteen geschrapt worden? Laat je reactie hieronder achter! 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.