Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenfanatisme

Vlaamse verpleegkundigen kunnen beter rekenen dan de Nederlandse verpleegkundigen. Dat weten we al sinds 2007. Tijdens de 34ste Week van Verpleegkundigen en Vroedvrouwen van het NVKVV in Oostende, konden bezoekers een online rekentoets maken.

Van de Nederlanders scoorde 2,25 % een tien, tegenover 6,67% van de Belgische collega’s. En dan nog waren de Vlaamse verpleegkundigen teleurgesteld. De makers van de toets, the Competence Group, waren gecharmeerd van het Vlaamse fanatisme. Onderzoek naar de rekenvaardigheid onder Nederlandse verpleegkundigen wees destijds ook uit dat het echt beter moest. 43 Procent scoorde een 5 of lager op de gemaakte toets. Verschillende instanties reageerden geschokt op de resultaten en pleitten voor extra bijscholing.

Om te testen of het drie jaar later beter gesteld is met het rekenniveau van de Nederlanders liet Nursing dat opnieuw onderzoeken. Weer met Duo Market Research, maar nu in samenwerking met E-Nursing. Helaas wijzen de resultaten niet op verbetering. 41 Procent scoort nog steeds een 5 of lager. Nauwelijks beter dan in 2007. Wij vinden dat erg jammer en hadden gehoopt dat verpleegkundigen zich door allerlei initiatieven de afgelopen jaren hadden ontwikkeld tot rekenwonders. En er minstens zo fanatiek mee bezig zouden zijn als onze zuiderburen. Maar de waarheid is anders. Hoe komt dat toch? Het blijkt een moeilijk te beantwoorden vraag. Ron Groothuis is auteur van het boek Toegepast rekenen voor zorg en verpleging. Volgens hem associëren veel mensen het woord ‘rekenen’ al met paniek. ‘Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met de manier waarop het hen is geleerd. Er zijn in de loop der jaren heel wat verpleegkundigen en verzorgenden in opleiding over gestruikeld, waardoor ze alleen maar banger voor het rekenen zijn geworden.’

Naast angst wordt het verpleegkundigen ook gewoon te makkelijk gemaakt of maken ze zich er te gemakkelijk vanaf. Vanuit de apotheek worden de pillen, poeders en oplossingen kant en klaar aangeleverd. En kom je er niet uit, dan vraag je natuurlijk een collega. Logisch. Maar als jij de dosis niet goed controleert voor toediening, ben jij en alleen jij verantwoordelijk. Niet de apotheek of je collega. Dat weten verpleegkundigen best wel. Misschien moeten we over drie jaar het onderzoek nog eens herhalen. Laten we de uitdaging aangaan om er net zo fanatiek in te worden als de Vlamingen. Of misschien wel beter. Neem jij die uitdaging aan? Dan is de battle om het verpleegkundig rekenen nu begonnen. Veel succes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.