Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Risicovolle medicatie

Conny pleit ervoor om medicijnrondes los te koppelen van andere werkzaamheden.

Er worden nog steeds te veel fouten gemaakt rondom medicatie. Er zijn veel schakels vanaf het moment van voorschrijven door de arts tot het doorslikken van de medicatie bij de cliënt. Wij verzorgenden vormen één van die schakels. En daarmee ook een belangrijke. Als er bij ons iets fout gaat wordt er een mic ingevuld. Hiermee wordt het duidelijk waar het ontstaat en wat wij kunnen ondernemen om herhaling te voorkomen.

 

Medicijnen uitzetten

Verder moeten wij alert zijn op bijwerkingen en andere zaken zoals einddatums, voldoende voorraden enz.  Er valt nog veel winst te halen bij het uitzetten van medicatie. Bij ons loop je ook de oproepen tussen de bedrijven door. Het valt ook samen met andere spitsmomenten zoals etenstijd. Ik ben een voorstander om medicijnrondes volledig los te koppelen van andere werkzaamheden. Alleen dan ben en blijf je geconcentreerd bij je werk.

 

Lijst risicovolle medicatie

Eind 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek naar medicatieveiligheid gedaan. Het was namelijk niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is met de medicatieveiligheid. Er is nu een Taskforce groep opgericht. Deze hebben een lijst opgesteld met de medicatie welke risicovol zijn bij een verkeerde dosis, en dus een gevaar voor de gezondheid van de cliënten is.

 

Check, check, double check 

Daarom eist de IGZ nu een dubbele check bij toediening van deze medicijnen. Men hoopt hiermee de veiligheid van de medicijnverstrekking te vergroten. Een praktische handleiding maakt duidelijk hoe het verloop is vanaf het consult met het voorschrijven van een recept tot aan het innemen van de medicatie.

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.