Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rokende ouders

Rowan van 3 jaar komt op de eerste hulp met benauwdheidklachten. Al eerder dit jaar is hij opgenomen geweest en heeft toen regelmatig verneveld.
Rokende ouders

Rowan ging naar huis met thuispufs en kwam op controle op de poli van de kinderarts en de longverpleegkundige.

Het is een avond in november en Rowan wordt wederom opgenomen met benauwdheidklachten. Hij laat een saturatie van 87 procent zien, neusvleugelt licht en kan zijn zinnen niet afmaken. Op de eerste hulp reageert hij goed op de verneveling. Rowan wordt opgenomen op de afdeling en krijgt iedere twee uur vernevelingen. Vervolgens knapt het kind wat op, maar hij blijkt ’s nachts toch zuurstof nodig te hebben.

Als ik de volgende dag de anamnese afneem volgens de gezondheidspatronen van Gordon, kom ik erachter dat het kind niet allergisch is, geen eczeem heeft en geen huisdieren heeft. Maar op de vraag of er gerookt wordt thuis, of in het bijzijn van het kind, geeft moeder schoorvoetend toe dat haar man rookt. ‘Maar wel onder de afzuigkap’, zegt ze. ‘En als het gezin een dagje weggaat, wordt er dan in de auto gerookt?’ vraag ik. Moeder geeft toe dat dit zo is.

Ik vraag hoeveel er gerookt wordt in het bijzijn van het kind. Ik informeer bij moeder of ze weet dat dit een prikkel is waardoor de benauwdheid bij Rowan kan toenemen. En of ze het er met haar man wel eens over heeft gehad. Hoe kijkt zij er tegenaan? Het blijkt dat moeder liever heeft dat haar man buiten gaat staan; de gezondheid van haar zoon is haar lief. Moeder heeft dit alleen nog nooit zo tegen haar man gezegd.

Ik heb eerder met collega’s en artsen van gedachten gewisseld of roken in het bijzijn van het kind nu wel of geen kindermishandeling is. Het kind kiest er niet voor, en als roken de gezondheid schaadt van het kind, dan is kindermishandeling ineens niet zo’n grove term meer. Op de website van Medisch Contact lees ik dat artsen vanuit de Vereniging voor Kindergeneeskunde les krijgen in het aanspreken van ouders die roken in het bijzijn van het kind. Een zeer goed initiatief. Het is de bedoeling dat de artsen de ouders niet bestraffend toespreken, maar juist zover krijgen dat ze zelf uitspreken dat roken een probleem is voor hun kind.

Als de papa en mama van Rowan weten wat roken betekent voor de gezondheid van hun kind, dan moeten de andere stappen ook lukken.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.