Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Rust, Reinheid en Regelmaat

Op onze afdeling hebben we de laatste tijd veel huilbaby's.
Rust

Met de meesten is medisch alles in orde. Een enkele baby laat een reflux of een pylorushypertrofie zien. De verpleegkundigen op onze afdeling omarmen de drie R’en van Rust, Reinheid en Regelmaat nog steeds.

Hoewel mogelijk ouderwets, is vooral regelmaat heel erg belangrijk bij de kindjes. Ik merk wel steeds meer dat ouders minder bekend zijn met deze werkwijze. Ik zeg niet dat de drie R’en de oplossing zijn van al het gehuil, maar het is wel te merken dat dit structuur geeft aan het dagritme van het kind.

Iedereen heeft wel eens een driftbui van een kleuter in de supermarkt gezien of meegemaakt. Een moeder of vader wil na het werk nog snel even een pak melk halen, of het avondeten. Het kind is moe en heeft honger. Gevolg: een hoop ellende en een beschaamde ouder. Toch maar weer die R’en… Maar is dat nog haalbaar in deze 24-uurs maatschappij?

Ouders kunnen het gedrag van hun vervelende kleuter nu beter aanpakken wanneer zij op opvoedcursus zijn geweest, lees ik op Nu.nl. Dat blijkt uit onderzoek van orthopedagoge Maartje Raaijmakers van het UMC. Televisieprogramma’s als Supernanny en De opvoedpolitie dienen eveneens om ouders te helpen bij het opvoeden van hun (vaak luidkeels jammerende) kroost. En ook de opleiding om een nanny te worden is er inmiddels in Nederland.

Allemaal heel zinvol denk ik, maar ik hou het toch maar bij de drie R’en. Ouderwets? Misschien, maar volgens mij de beste remedie die er is!

5 REACTIES

 1. Voeden op verzoek kan prima samengaan met rust en reinheid, als je voed op verzoek heb je namelijk ook regelmaat, eigenlijk regelt het kindje zichzelf wel, het enige wat je als moeder hoeft te doen is vaker aanleggen indien nodig!
  Eventueel kolf je de melk en geef je dat aan het kindje, flesvoeding kan ook heel goed op verzoek maar vraagt meer tijd.
  Borstvoeding is de manier om de hechting tussen moeder en kind goed tot stand te laten komen, regelmaat zoals wij dat willen opleggen aan een kindje is funest voor de borstvoeding!
  Het is beter om de natuur te volgen die heeft zijn eigen regelmaat en moeders hoor je te leren daar mee om te gaan en kan prima samen gaan met het “oude leventje” door te kolven!

 2. Lees alle reacties
 3. Nou,nou, ik vind je reactie wel erg overdreven, de drie RRRen zijn vooal bedoeld, volgens mij, om structuur te bieden en grenzen aan te geven, ieder kind heeft daar behoefte aan, het volgens mij helemaal niet over op vraagvoeden of niet. maar als een kindje groter word dat het wel drie fatsoenljke maaltijden krijgt en op tijd naar bed gaat en niet verplicht tot 21 uur ‘saonds o moet blijvenomdat de ouders allebei de hele dag gewerkt hebben, of om een beetje schuldgevoel af t e kopen, volgen mij heet dat ewoon opvoeden en die drie RRen zijn daar een goede leidraad voor Elly

 4. Hallo Noortje. De 3x “R” ouderwets? Nee hoor, ze zijn en blijven belangrijk. Iedereen lijkt haast te hebben. Helaas is het voor jonge ouders vaak financieel noodzaak te blijven werken. Druk druk, jammer voor ouders en kinderen. Groeten, Willy.

 5. De beste oplossing die er is zou ik het toch niet noemen! Ik vind dat er veel te veel in de RRR wordt doorgeslagen! De nieuwe richtlijnen van Ria Blom worden al bijna ingevoerd, zodat alle kindjes die een week na de geboorte nog niet zelfstandig een hele nacht in hun bedje kunnen slapen maar meteen worden ingebakerd! dat dit funest is voor de borstvoeding wordt er dan niet bijverteld. Of tuurlijk, borstvoeding wordt helemaal niet gegeven, veel te lastig. En voeden op verzoek past natuurlijk ook niet in de RRR! Wanneer dringt het nu eens tot mensen door dat baby’s nog helemaal geen schema kunnen en willen hebben? dat baby’s het liefst de hele dag bij hun ouders in de buurt willen zijn, en dat ze het liefst wel 10 keer per dag een slokje te drinken lusten??? Tja, dat kost toch allemaal te veel tijd tegenwoordig, dus de RRR methode is natuurlijk veel beter, dan heb je geen last van een huilend kindje. Moeders willen natuurlijk snel hun eigen oude leventje weer terug, weer lekker werken en weer eens een weekendje weg zonder kind. Tja, dan is het natuurlijk erg gemakkelijk als je kindje maar 4x per dag een flesje moet en de rest van de dag stil en ingebakerd in zijn eigen bedje ligt. Nu wil ik niet zeggen dat de RRR methode helemaal slecht is, er zullen best goede dingen inzitten die voor sommige mensen van pas kunnen komen. Maar ik zou het zeker niet als eerste manier gebruiken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.