Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samenwerken

Conny neemt de samenwerking van verzorgenden en verpleegkundigen onder de loep.

In een nachtdienst was ik het een keer niet eens met een beslissing van een verpleegkundige. Ik was ervan overtuigd dat een cliënt binnen een korte tijd zou komen te overlijden, en wilde de familie bellen zodat zij afscheid zouden kunnen nemen. De verpleegkundige vond het beslist niet nodig: de cliënt zou nog geen tekenen van overlijden vertonen. Na een paar uur bleek wat ik zag aankomen te gebeuren: de cliënt overleed. Een paar dagen later kwam de verpleegkundige naar mij toe. Ze had er niet van kunnen slapen dat ze het mis had. Vanaf die tijd staat ze altijd open voor mijn mening.

 

Verzorgenden

Op Nursing schijft verpleegkundige Jos Kaldenhoven over zijn ervaring met het samenwerken met verzorgenden. Hij vindt het niet altijd even makkelijk om samen te werken met verzorgenden die denken dat ze verpleegkundige zijn. Nu kan ik mij best goed voorstellen dat dit een moeilijk punt is. Je kunt dit doortrekken naar ieders vakgebied. In onze instelling hebben wij ook een groep verpleegkundigen die als bereikbare dienst oproepbaar zijn bij problemen. Er zijn er een aantal dat als wondconsulent functioneert. Erg praktisch als er advies of een behandelplan nodig is.

 

Van elkaar leren

Uiteraard heb je als verzorgende ook je eigen ervaring. Zeker als je al jaren in het vak bezig bent, bouw je een schat aan inzichten op. Toch zal je jezelf moeten afvragen: wanneer haal ik er een verpleegkundige bij? En, wanneer ga je aan je bevoegdheid en bekwaamheid voorbij. Je zult moeten accepteren dat er ondanks je goede bedoelingen, dingen zijn waar een andere deskundige gewenst is. Meedenken en erover van gedachten wisselen is natuurlijk iets dat zeer waardevol kan zijn. Met wederzijds respect werk ik graag met onze verpleegkundigen. Het leuke is dat als je openstaat voor elkaars bevindingen er een hoop te leren valt.

 

Hoe ervaar jij de samenwerking met verpleegkundigen? Tegen welke problemen loop je vooral aan? Laat het weten in een reactie hieronder!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.