Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schakelen tussen emoties

In het ziekenhuis is geen werkdag hetzelfde. Je weet daarom ook niet wat je kunt verwachten als je begint met je dienst. Wat ik wel weet is dat ik er voor mijn patiënten wil zijn. In goede maar ook in slechte toestand.
Schakelen tussen emoties

Wat ik aan het begin van mijn dienst als eerste doe is een rondje lopen langs de patiënten die ik onder mijn hoede heb. Alle mappen heb ik wel gelezen, maar ik vind het toch even fijn om te kijken hoe iedereen erbij ligt. Ik stel me dan voor en vertel dat ik er deze dag ben. Op hetzelfde moment meet ik vaak nog even de controles en help ik eventueel met het eten.

Na dat rondje krijg je al een redelijk beeld van de patiënten die je vandaag zult verplegen. Mevrouw Jansen is bijvoorbeeld erg ziek en voelt zich vreselijk beroerd, maar een kamer ernaast heb ik meneer Smit die zich bij wijze van spreken kerngezond voelt. Mijn omgang is hier vanzelfsprekend ook naar. Zo sta ik anders aan het bed van meneer Smit dan mevrouw Jansen.

Die switch van omgang en emotie maak ik bijna dagelijks mee in het ziekenhuis. De ene switch nog drastischer dan de andere. Het lachen met meneer Smit is binnen no time veranderd in het troosten van de familie van mevrouw Jansen. Je maakt veel mee als verpleegkundige in het ziekenhuis. Tijd om die omschakelingen van emoties en omgang te verwerken is er nauwelijks, want het blijft een proces dat de hele dag door gaat.

Een tijdje terug schreef ik een blog over de dunne lijn tussen het leven en de dood. Ik vind dat er een vergelijkbare lijn is tussen blijdschap en verdriet. Of beter gezegd, de dunne lijn waarop je als verpleegkundige balanceert. Het lijkt soms op een dans waarin elke beweging een andere emotie voorstelt en die je zo goed mogelijk probeert uit te voeren. Het vraagt veel van je, merk ik als ik thuis kom en op de bank plof. Uitgeput van de mentale dans, maar meer dan tevreden omdat ik er was en ben voor mijn patiënten!

Hoe ga jij om met de omschakelingen van emoties en gevoelens tijdens het werk?

Quinten (19) is derdejaarsstudent mbo verpleegkunde.

Meer Nursing

Congressen en symposia voor verpleegkundigen
Het Wondcongres, het congres Doodgewoon en het Nursing Event. Het zijn een aantal events van Reed Business Media. Bekijk hier welke congressen en symposia voor jou als verpleegkundige interessant zijn.
Ga naar de congressen van Reed Business Events.

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

Nursing bloggers
Quinten, Jos, Sandra, Agnes en Hugo bloggen over hun leven als verpleegkundige, ieder in hun eigen vakgebied. Alles wat ze daarbij tegenkomen delen ze met jou.
Ga naar het overzicht van de bloggers.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.